SLIJEPO CRIJEVO JE ČIST VIŠAK, NIČEMU NE SLUŽI?! Dr Voja razbija zabludu, ali upozorava sve koji su ga izvadili

Porodica i zdravlje
SLIJEPO CRIJEVO JE ČIST VIŠAK, NIČEMU NE SLUŽI?! Dr Voja razbija zabludu, ali upozorava sve koji su ga izvadili
Ustaljeno je mišljenje da je slijepo crijevo čist višak u organizmu i da ničemu ne služi.

Ustaljeno je mišljenje da je slijepo crijevo čist višak u organizmu i da ničemu ne služi.

Ipak, brojna istraživanja pokazuju da to i nije baš istina - predstavlja skladište dobrih bakterija. Korisne bakterije pomažu održavanju metaboličke ravnoteže u crijevima i uništavaju štetne mikrobe.

Američki tim iz Medicinskog centra Univerziteta Auk u Sjevernoj Karolini je tokom serije eksperimenata ustanovio da slijepo crijevo služi kao "zaštićeni rezervoar" korisnih bakterija, koji "prelazi u akciju" kad se prorede korisne bakterije u debelom crijevu. Šta je zapravo istina kada je funkcija debelog crijeva u pitanju, da li su oni kojima je odstranjen ovaj organ u većem riziku od oboljevanja od kancera i drugih težih bolesti, možemo li ishranom spriječiti teža oboljenja, objasnio je u Jutarnjem na Prvoj gastroenterolog dr Voja Perišić.

"Neke studije govore da nema funkciju, druge kažu da ima. Dobro se sjećam jedne posljednje velike studije koja je dokazala da ima veze. U slijepom crijevu se nalaze sve dobre probiotske bakterije. Ako nema slijepog crijeva, ta imunoregulatorska funkcija otpada", rekao je dr Voja i otkrio kako da oni, kojima je ovaj organ odstranjen, nadomjeste njegovu funkciju.

"Uzimanjem probiotika u visokim dozama, a to znači 20 do 30 milijardi svaki dan u jednoj kapsuli. Barem toliko, ja inače volim doze od 50 milijardi. Probiotik kad uđe u crijeva, on samo prolazi kroz crijeva i nakon dva mjeseca njega nema. Moraju da se uzimaju stalno u visokim dozama. Skuplji su od antibiotika. Rizik da se dobije karcinom kod onih koji nemaju slijepo crijevo, veći je nakon 50. godine. Kod žena je nešto veći rizik. U zapadnoj Evropi nemaju više karcinoma od nas jer rade skrining, češće su preventive", objasnio je gastroenterolog.

Postoje namirnice kojima se također unose probiotici, a dr Voja otkriva koje su:

"Hrana koja je bogata njima je sve lisnato, zeljasto, vlaknasto i naravno citrusi i jabuka, paradajz, paprika, rotkva. To može da digne ono malo korisnih bakterija koje će da blokiraju karcenogenezu. Može da bude sirova, a i termički obrađena. Problem je što mnogi ljekari nakon operacije slijepog crijeva ne upozore pacijente na ovo. Oni to moraju da znaju", rekao je dr Perišić.

(MONDO)

Ne propustite