POGLEDAJTE TABELU I SAZNAJTE KOJI STE ELEMENT U KINESKOM HOROSKOPU: Važna je godina rođenja, otkriva vaše tajne osobine

Horoskop
POGLEDAJTE TABELU I SAZNAJTE KOJI STE ELEMENT U KINESKOM HOROSKOPU: Važna je godina rođenja, otkriva vaše tajne osobine
Kineski horoskop razlikuje se od zapadnjačkog.

Kineski horoskop razlikuje se od zapadnjačkog. Ima dvanaest znakova koji nose imena životinja i ciklično se smjenjuju svake godine, a ne tokom mjeseci u godini poput zapadnjačkog zodijaka.

Smatra se da će životinja koja je simbolizovala godinu u kojoj ste rođeni odrediti i vašu ličnost. Znakovi kineskog, baš kao i zapadnjačkog zodijaka imaju jang – dinamičnu ili jin – receptivnu energiju. Dok se zapadna astrologija bazira na četiri elementa – vatri, vodi, zemlji i vazduhu, u kineskom horoskopu postoji pet elemenata koji se ciklično smjenjuju iz godine u
godinu, a to su drvo, vatra, zemlja, metal i voda.

Svaki znak kineskog zodijaka ima naglašenu energiju jednog od elemenata. Ali znakovi zodijaka u svom cikličnom kruženju iz godine u godinu povezuju se i s cikličnim kruženjem elemenata, pa dobijamo dodatne zanimljive kombinacije znaka i elementa koji nam daje još bolji uvid u sospstvene karakteristike. Kada pronađemo godinu rođenja, znaćemo kom znaku kineskog zodijaka pripadamo, ali uz to ćemo saznati i element koji je, osim znaka zodijaka, dominirao godinom našeg rođenja. Na primjer, rođeni ste u godini Zmije, ali ako ste rođeni 1977. bićete Vatrena Zmija. Ako ste rođeni 1989. bićete Zemljana Zmija, a oni rođeni 2001. biće Metalna Zmija.

Tabela ispod pomoći će vam da saznate svoj znak i element dominantan u vašoj godini rođenja. (*napomena: kineska nova godina ne počinje 1. januara kao u zapadnjačkom kalendaru, nego varira iz godine u godinu. Ako ste rođeni početkom godine, provjerite svoj znak rođenja na nekoj od brojnih internet stranica.)

Elementi su temeljne odrednice materijalnog svijeta i sve što postoji stvoreno je njihovom kombinacijom. Svi elementi su podjednako važni, treba da budu u ravnoteži i istovremeno u stalnom stanju kruženja i promjene. Krug je uvijek isti: element koji trenutno dominira u prirodi nahraniće i pokrenuti onaj idući. Drvo će nahraniti vatru i pomoći joj da se rasplamsa i stekne snagu. Vatra će stvoriti zemlju kada drvo gorenjem postane pepeo, a zemlja će u sebi stvoriti metal. Metal će obuhvatiti i obogatiti vodu, koja će potom vratiti u život drvo i hraniti ga.

DRVO

Drvo je element proljeća. Zamislimo kako se priroda u proljeće budi, a snažne energije pokreću rast i bujanje biljaka. Simbolizuje taj silni impuls za rastom i širenjem, želju za postignućima, planiranje i donošenje odluka, stremljenje naprijed. Tu su cvjetanje, luksuz, kreativnost i optimizam. U zapadnjačkoj astrologiji element drveta povezujemo sa Jupiterom. Dominiraće godinama koje završavaju brojkama 4 i 5, a znakovi koji imaju energiju drveta su Tigar i Zec. Drvo se odlično slaže sa vodom i vatrom, ali mora pažljivo da uskladi odnos sa metalom i zemljom. Metal ga može sasjeći, a zemlja zatrpati.

VATRA

Vatra je element ljeta. Priroda je na vrhuncu rasta, toplota intenzivna u prirodi, kao i u ljudskim odnosima. Dinamični element vatre je u stalnom pokretu, simbolizuje entuzijazam i strast. Ako joj dopustimo, vatra će se širiti u svim smjerovima, gladna iskustava i svega što može da dohvati kako bi se osnažila. U kineskoj astrologiji obilježje vatre je sposobnost planiranja i manifestacije. Toj energiji odgovara simbolika Marsa. Vatra će dominirati godinama koje završavaju brojkama 6 i 7, a znakovi koji imaju energiju vatre su Konj i Zmija. Vatra se odlično slaže sa zemljom i drvetom. Ali vatra ima složen odnos sa vodom, jer je ona može ugasiti, kao i sa metalom koji je može oslabiti i istrošiti dok pokušava da ga istopi.

ZEMLJA

Zemlja je povezana sa žetvom, simbolizuje plodnost, hranu, obilje, odnos majke i djeteta. Krase je logika, odgovornost, mirnoća, odanost i strpljivost. Njena planeta je Saturn. Dominiraće godinama koje završavaju brojkama 8 i 9, a energiju zemlje imaju Zmaj, Pas, Bivo i Koza. Zemlja obezbjeđuje stabilnost, pa se smatra glavnim elementom koji održava ravnotežu. Svakom
od dvanaest znakova daće nešto od svojih kvaliteta i držati ih u ravnoteži, ali najbolje se slaže sa vatrom i metalom. Na oprezu treba biti sa vodom i drvetom. Zemlja može da izgubi svoj oblik i stabilnost ako je voda previše natopi, a snažno drvo može da je razdrobi i oslabi.

METAL

U kineskoj astrologiji nećemo pronaći element vazduha, ali metal ima sličnu funkciju. Premda metal poput zemlje ima čvrst oblik, može da se rastopi i postane tečan. Ima svojstva provodljivosti i magnetizma i podleže gravitaciji, što sugeriše potonuće, kontrakciju i opadanje. Jesen je doba godine koje se povezuje sa energijom metala. U psihološkom smislu simbolizuje mentalnu oštrinu, odlučnost, ambiciju i izdržljivost. Snažan je, nepokolebljiv, samodovoljan, suzdržan, ali i prefinjen. Planeta povezana sa metalom je Venera. Metal će dominirati godinama koje završavaju brojevima 0 i 1. Energiju metala imaju Majmun i Petao. Za metal je osjetljiv odnos sa vatrom koja ga može potpuno otopiti, kao i sa drvetom koje ga, ako je snažno, može otupjeti.

VODA

Voda je izvor života, hrani i pročišćava. Stalno je u stanju promjene, teče, prilagođava se spoljnim oblicima, ali ima ogromnu snagu. Simbol je zime, hladna, tiha i receptivna. Sposobnost opažanja i reflektovanja stvara mudrost i mentalnu snagu. Povezana je sa Merkurom. Odražava aktivan um ogromne unutrašnje snage koji se prilagođava, uvijek u stanju promjene, kao simbol misli koje teku. Voda će dominirati godinama koje završavaju bojevima 2 i 3, a energiju vodenog elementa imaju Pacov i Svinja. Voda se odlično slaže sa metalom i drvetom, a mora da bude vrlo oprezna sa vatrom i zemljom. Zbog previše vatre, voda može da ispari, a previše zemlje će je upiti.

KOMBINACIJA ELEMENATA

Energije elemenata, njihov sklad ili neravnoteža odražavaju se u našem ponašanju. Kombinacijom elemenata možemo da se kreativno poigramo i da prepoznamo dodatne mogućnosti u razvoju vlastitih osobina i kvaliteta. Ako ste, na primjer, rođeni u znaku Konja, vaš dominantni element će biti vatra. Ali ako ste rođeni 1978. bićete Zemljani Konj, a ako ste rođeni 1990. bićete Metalni Konj. Vašoj osnovnoj naravi će biti pridodata stabilnost zemlje ili oštroumnost metala. Kineski horoskop ne završava na ovim znakovima i elementima. To je samo prvi nivo koji se detaljnije razrađuje, jer svaki mjesec u godini i dan u mjesecu su također povezani sa znakovima i elementima. Mjesec rođenja simbolizuje unutrašnju motivaciju, dan rođenja skrivene osobine koje pokazuju pravu ličnost, a kretanje planeta određuje životna zbivanja. Ali to ostaje za neku drugu priču.

Izvor: Sensa

Ne propustite