HLJEB NAJZDRAVIJEG PLEMENA HUNZA PO RECEPTU STAROM 2 MILENIJUMA: Ne sadrži šećer, a neodoljivo je mekan
Pleme Hunza ima svoj specijalitet - tradicionalni čapati hljeb, a recept po kojem se pravi je star preko 2.000 godina.
Iako će vam možda zvučati čudo, veoma je zdrav i odličan je saveznik u borbi sa kilogramima. Kada osjetite glad, dovoljno je samo da uzmete jedno parče i zasitiće vas, jer je veoma hranljiv.
Originalni čapati hljeb nikako ne sadrži šećere, ni slatke dodatke, kao moderne varijante. Najvažniji sastojak koje je pleme stavljalo "glečersko mlijeko" - mineralna voda boje mlijeka koja se otapa od glečera i bogata je mineralima i hranljivim materijama iz stijena.
Sastojci:
1 šolja brašna od cijelog zrna mljevenog na kamenu ili mješavina 1/3 pšeničnog brašna i 2/3 heljdinog brašna;
vrh kašičice morske soli ili posoljeni začin od povrća;
1/2 šolje glečerskog mlijeka (mineralna voda).
Priprema:
Pomješajte brašno i so, pa polako dodajte vodu i mješajte dok ne dobijete tijesto. Površinu na kojoj pravite hljeb pospite brašnom, a zatim mjesite dok tijesto ne postane mekano i elastično.
Zavijte umješeni hljeb u vlažnu krpu i ostavite da odstoji 30 minuta. Podijelite tijesto u loptice veličine oko 3 centimetra, a zatim urolajte svaku lopticu u tanke tortilje veličine oko 20 centimetara u prečniku. Tortilje pecite na plotni, prvo jednu, pa drugu stranu, oko 10 minuta. Od ove količine tijesta ćete dobiti oko 10 komada.