ČUDESNO DJELUJU NA ORGANIZAM: Ove namirnice najefikasnije podižu željezo u krvi
Posljedica nedostatka željeza u organizmu često rezultira anemijom, koja može biti izazvana i neodgovarajućom ishranom.
Jedini siguran način da provjerimo da li imamo manjak željeza u organizmu je analiza krvi, ali brojni simptomi ukazuju da smo u nedostatku.
Provjerite nivo željeza u krvi, ako imate neki od slijedećih simptoma:
– Brzo se umorite, čak i nakon dugog spavanja i odmora
– Imate kratak dah, čak i nakon malo intezivnije šetnje
– Blijeda koža lica
– Vrtoglavica i nesvjestica
– Lomljivi nokti i kosa
– Česte prehlade
– Loša koncetracija
Smanjen apetit
– Zujanje u ušima
– Sindrom nemirnih nogu
Koje namirnice treba da konzumirate ako imate nisko željezo u krvi?
– iznutrice
– meso
– giljve
– sušeno voće
– zeleno lisnato povrće
– rotkvice
Džigerica je jedan od najboljih izvora željeza u ishrani – 100 g sadrži 6,9 mg gvožđa (oko 35% dnevne potrebe za željezom za žene).
U biljnim proizvodima ima dosta željeza, ali od nekih se željezo lošije apsorbuje zbog visokog sadržaja fitinske kiseline u ovim proizvodima (kada su mahunarke, sočivo ili špinat u pitanju), piše Lepa i srećna.
Mrkva, krompir, cvekla, bundeva, brokoli, paradajz, karfiol i bijeli kupus (uključujući kiseli kupus), repa će biti odlični pomagači za povećanje hemoglobina. Ovi proizvodi sadrže dosta jabučne, limunske ili askorbinske kiseline i doprinose boljoj apsorpciji željeza iz namirnica.
Ne zaboravite da kafa, čaj, mlijeko i mlječni proizvodi, kakao, čokolada, špinat i velika količina vlakana u ishrani smanjuju apsorpciju željeza. Hemoglobin može smanjiti ne samo zbog nedostatka željeza, već i zbog nedostatka vitamina, kao što su vitamini B, kao i drugih faktora. Važno je posjetiti ljekara, a zdrava ishrana uvijek koristi, piše Zadovoljna.rs.