KAD JE PREMINULA, PONAVLJAO JE SAMO JEDNO: Živjeli su teško i umrli jedno za drugim, vječna ljubav Riske bio je ovaj poznati glumac!

Zanimljivosti
KAD JE PREMINULA, PONAVLJAO JE SAMO JEDNO: Živjeli su teško i umrli jedno za drugim, vječna ljubav Riske bio je ovaj poznati glumac!
Gotovo da ne postoji osoba kod nas koja ne obožava uloge legendarne glumice Radmile Savićević.

Gotovo da ne postoji osoba kod nas koja ne obožava uloge legendarne glumice Radmile Savićević.

 Replike čuvene Riske, lika koji je tumačila u seriji “Srećni ljudi”, i dan-danas se citiraju. Publika je uglavnom pamti po ulogama brižnih žena, majki i baka.

1400279-screenshot-6-ff

Život ove legendarne glumice obeležilo je teško detinjstvo ali i ljubav prema svom kolegi, Božidaru Savićeviću. Njihova osećanja su bila toliko jaka, da nisu mogli dugo da izdrže jedno bez drugog. Mnogi su isticali da je po njihovoj priči mogao da se napiše scenario za najromantičniji film.

Upoznali su se u Kruševcu, odakle su kasnije, zajedno, stigli do Beograda. Iako je po struci Božidar bio zubni tehničar, on se 1948. godine posvetio glumi i pridružio se svojoj supruzi na daskama koje život znače. Venčali su se 16. maja 1950. godine i uživali u skladnom i harmoničnom životu. Mnogo su se voleli i dočekali da proslave pedeset godina braka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bufonerija (@bufonerija)

U knjizi "Prva i poslednja” Radina sestričina je svedočila:

- Mnogi su je pitali kako je moguće da ta ljubav traje pedeset godina, istim intenzitetom, a ona je govorila: Muž je svetinja i mora da se poštuje. Lako je razvesti se, ali je velika stvar sačuvati brak. Teča je bio iz patrijarhalne crnogorske porodice, a tetka Rada je jako cenila svekra i svekrvu, jer je tako vaspitana. Boža je bio mnogo vezan za nju, uzvraćao joj je pažnju i ljubav - navodi se u knjizi.

Radmila je igrala još tokom Drugog svetskog rata i tako je ostalo tokom celog života - gde je išla ona, išao je i on. Božidar i Radmila glumili su prvo u Kruševcu, pa u Nišu i na kraju u Beogradu.

- Mi smo otišli. Ljubiša Ružić je ponudio mom čovjeku da dođemo u Niš. Nismo imali stan, ništa. Glumci su u svim varijantama bili sirotinja. Ne žalim se. Ja sam svoj život živela onako kako sam htela – sećala se Radmila godinama kasnije.

U porodici je kružila priča da je Rada u mladosti bila ljubomorna.

- Sjećam se kad mi je pričao kako je Rada sekla kulise u Niškom pozorištu, jer je u to vreme bila veoma ljubomorna. On je bio popularan i lijep glumac, igrali su zajedno u mnogim predstavama, ali kad bi Boža imao scenu s nekom mladom i lijepom koleginicom, ujna bi probušila kulise i gledala šta radi na sceni, pa bi mu poslije predstave prebacivala kako je mogao malo manje da steže u zagrljaj tu partnerku.

 

 

Ne propustite