TUŽNI STE I ANKSIOZNI?: Ovih 5 namirnica je dobro imati pri ruci jer mogu popraviti raspoloženje

Zdrav život
TUŽNI STE I ANKSIOZNI?: Ovih 5 namirnica je dobro imati pri ruci jer mogu popraviti raspoloženje
Neke namirnice mogu pomoći pri očuvanju zdravlja mozga i potencijalno olakšati simptome anksioznosti.

Neke namirnice mogu pomoći pri očuvanju zdravlja mozga i potencijalno olakšati simptome anksioznosti.

"Sretna hrana" je ona od koje ćete se istog trena osjećati bolje, ali će utjecati i dugoročno na vaše raspoloženje, energiju i fizičko zdravlje. Ako znamo da je anksioznost stanje koje muči oko 7.3 posto svjetske populacije, zašto pomoć ne potražiti u zdravim namirnicama?

1. LOSOS
Losos bi vam mogao pomoći ako vas muči anksioznost. Sadrži nutrijente koji pomažu radu mozga, a i vitamin D te omega 3 masne kiseline koje mogu regulirati neurotransmitere dopamina i serotonina, koji imaju opuštajuća svojstva. Vitamin D se dugo proučava kao važna stavka pri olakšavanju simptoma depresije i anksioznosti, a jedna je studija pokazala da je korištenje suplemenata vitamina D povezano s manjom razinom lošeg raspoloženja i promjena u raspoloženju. Pokušajte jesti losos par puta u tjednu.

2. KAMILICA 
Kamilica sadrži antioksidante i protuupalna svojstva koja mogu pomoći kod olakšavanja simptoma anksioznosti, pa iako mehanizam djelovanja nije potpuno jasan, vjeruje se da kamilica regulira neurotransmitere povezane sa serotoninom i dopaminom. Iako istraživanja daju obećavajuće rezultate, većina njih se bazirala na ekstraktu kamilice koji se često koristi. Ali zašto ne popiti jedan ukusan čaj kada se osjećate loše? 

3. KURKUMA 

Kurkuma sadrži kurkumin, komponentu čiji se utjecaj na zdravlje mozga dugo proučava. Poznat po visokom udjelu antioksidanata, kurkumin može pomoći kod prevencije oštećenja stanica mozga koje su povezane s kroničnim upalama. Jedna je studija pokazala kod 80 osoba s dijabetesom da dnevna suplementacija nano-kurkumina u periodu od 8 tjedana rezultira puno manjom razinom anksioznosti, ako se uspoređuje s onima koji su uzimali placebo. 

Iako su rezultati obećavajući, većina se studija bavi suplementom kurkumina, pa je potrebno provesti dodatna istraživanja. Na sreću kurkumu možete lako dodati obrocima, a ako želite pojačati apsorpciju kurkumina, kombinirajte ga s paprom. 

5f1b522214ba2850bde78909ae3a558e-styria

4. TAMNA ČOKOLADA 
Ona sadrži flavonoide koji djeluju kao antioksidanti, a neka istraživanja pokazuju kako oni koji se nalaze u tamnoj čokoladi mogu pomoći radu mozga. Efekt može biti takav da ćete se lakše nositi sa stresnim situacijama koje mogu voditi do anksioznosti ili promjena raspoloženja. Neki znanstvenici smatraju da čokolada tako utječe na raspoloženje i samo radi okusa, koji može utješiti kada se osjećamo loše. Iako je potrebno još istraživanja kako bi se dokazala jasna poveznica, uživajte u čokoladi ali umjereno jer ona ipak sadrži kalorije i lako je pojesti previše.

5. JOGURT
Probiotici koji se nalaze u nekim proizvodima mogu pozitivno utjecati na zdravlje probave, a kako se ona sve više povezuje i s raspoloženjem, čuva i vaše mentalno zdravlje. Čine to i tako što će smanjiti šanse za upalnim procesima i potaknuti proizvodnju serotonina. 

Prema rezultatima jedne studije, konzumacija probiotika svakog dana u periodu od 6 tjedana je povezana s lakšim simptomima anksioznosti, stresa i boljom kvalitetom života kod žena koje su prošle menopauzu. Naravno, i u ovom je slučaju potrebno još istraživati direktnu vezu konzumacije jogurta i anksioznosti. 

Ne propustite