Muče li vas hemeroidi? Ne morate ih trpjeti, evo savjeta kako ih se riješiti

Zdrav život
Muče li vas hemeroidi? Ne morate ih trpjeti, evo savjeta kako ih se riješiti
Hemeroidi se često spominju kao bolest savremenog društva, no unatoč tome veliki broj osoba nerado govori o ovom problemu.

Hemeroidi se često spominju kao bolest savremenog društva, no unatoč tome veliki broj osoba nerado govori o ovom problemu. Premda najčešće nisu opasni, hemeroidi mogu biti vrlo neugodni stoga je potrebno liječenje započeti na vrijeme, ali i uvesti neke promjene u prehrambenim i životnim navikama, kako bi se neugodne posljedice ublažile.

Pored zdrave prehrane bogate biljnim vlaknima, dovoljnog unošenja tekućine i pravilne higijene, korisno je znati da postoje i mnogi prirodni lijekovi protiv hemeroida, a mi vam donosimo popis onih koji su se pokazali najučinkovitijima:

Prirodni lijekovi protiv hemeroida

Gospina trava

Gospina trava u maslinovom ulju (kantarion) suzbija osjećaj boli i često se koristi kod problema s hemoroidima. Vlastito ulje možete napraviti tako da 4 velike žlice nerazvijenih pupoljaka biljke stavite u tamniju staklenu bocu i ostavite ih tako jedan dan. Potom dodajte pola litre maslinovog ulja i bocu dobro zatvorite. Ona mora stajati na suncu 6-8 tjedana, a primjenjuje se tako da se direktno nanosi na vanjske hemeroide
Kantarionovom ulju možete dodati eterično ulje kamilice i čempresa.

Neven

Neven smanjuje upale i infekcije te djeluje zacjeljujuće, stoga se pokazao izvrsnim u liječenju hemeroida. Nevenovu mast možete pomiješati s medom u odnosu 1:1 te mazati u debljem sloju direktno na hemeroide.

Krompir

Narendani krumpir potrebno je posuti maslinovim uljem te potom prstohvat tako pripremljenog krumpira uz pomoć gaze nasloniti na bolno područje. Oblog je potrebno držati cijelu noć.

Kod unutarnjih hemeroida potrebno je krumpir nasjeći na kolutove, a potom od jednog koluta napraviti štapić, nauljiti ga maslinovim uljem te gurnuti u anus i ostaviti preko noći. Krumpir će omekšati i tijekom pražnjenja izaći van.

Peršinov list

Potrebno je dobro zagrijati 2 decilitra maslinovog ulja i potom dodati 20 struka peršina (prethodno ga treba oprati i dobro osušiti). Miješajte smjesu i skinite ju s vatre kada bude smećkaste boje. Pustite da odstoji jedan dan, a potom procijedite kroz sterilnu gazu i čuvajte u sterilnoj bočici. Koristite isključivo nakon tuširanja hladnom vodom.

Čempres

Malu žličicu usitnjenih šišarki zelenog čempresa pomiješajte sa žličicom pupoljaka od crne topole. Kuhajte otprilike 5 minuta u 2 decilitra vode i pustite da se ohladi. Tekućinu koristite za ispiranje hemeroida.

Osim toga, možete koristiti tinkturu ili eterično ulje čempresa.

U biljnom ulju tamanua otopite eterična ulja čempresa i tršlje, a kod jake upale dodajte limunski eukaliptus i njemačku kamilicu. Smjesu nanesite na zahvaćeno područje.

Čempres se ne preporučuje dojiljama i trudnicama.

Čuvarkuća, limun i med

Limun, koji ste prethodno dobro oprali, ubacite u vodu s jednom žličicom sode bikarbone i pustite da odstoji jedan sat. Potom ga dobro isperite i narežite na kriške, a zatim zajedno s 300 grama čistih listova čuvarkuće sameljite i procijedite kroz gazu. U tekućinu dodajte 750 grama livadskog meda i promiješajte drvenom žlicom.

Svako jutro natašte uzmite jednu žlicu smjese (može se koristiti otprilike mjesec i pol dana, a smjesu je potrebno držati u hladnjaku).

Neem

Neem je Ayurvedska biljka koja ima antibakterijska i antiupalna svojstva te se, između ostalog, koristi i za liječenje hemeroida. Ekstrakt neema možete primjenjivati kod vanjskih hemeroida kako biste spriječili krvarenje i svrbež. Osim toga, konzumacija neema pomaže radu crijeva i sprječava zatvor te na takav način liječi hemeroida.

Divlji kesten

Divlji kesten jača i stimulira rad krvnih žila te djeluje antiupalno. Za olakšavanje simptoma vanjskih hemeroida može se koristiti ekstrakt divljeg kestena – i to unutarnje i lokalno (gel ili krema).

Tinktura:

Plod divljeg kestena se oljušti, a njegova smeđa kora osuši i usitni. Pet žlica tako dobivene kore potrebno je staviti u pola litre 96% jakog alkohola. Boca se začepi i ostavi tako deset dana. Preporučuje se bocu nekoliko puta dnevno protresti. Uzimajte 10 kapi dva puta dnevno s malo vode tijekom 20 dana.

Kupelj:

Isjeckajte 30 dekagrama cvjetova ili plodova kestena i prelijte s 5 litara hladne vode. Ostavite da odstoji preko noći, a najmanje 12 sati. Potom procijedite i ulijte u kadu s pripremljenom toplom vodom. U vodi je potrebno biti 20 minuta.

Kamilica

Tinktura od kamilice blagotvorno utječe na tegobe izazvane vanjskim hemeroidima. U tamnu bocu stavite 10 grama suhog cvijeta kamilice i prelijte sa 1 decilitrom 70% alkohola. Dobro zatvorite i ostavite na hladnom mjestu da odstoji 4 tjedna, povremeno mućkajući bocu. Procijedite kroz sterilnu gazu presavijenu više puta, pa prelijte u drugu tamnu bocu. Oboljelo mjesto mažite prije spavanja, a nakon tuširanja hladnom vodom.

(krenizdravo.com)

Ne propustite