LJUBAV O KOJOJ MNOGI MAŠTAJU: Slavna glumica je cijelog života voljela samo njega!

Film
LJUBAV O KOJOJ MNOGI MAŠTAJU: Slavna glumica je cijelog života voljela samo njega!
Zbog Radmile Savićević njen suprug je promijenio profesiju i počeo da se bavi glumom.

Zbog Radmile Savićević njen suprug je promijenio profesiju i počeo da se bavi glumom.  A uprkos njenog ljubomori, imali su skladan i stabilan brak.

Glumica Radmila Savićević bila je voljena filmska baka i majka, a njene replike iz mnogobrojnih filmova i serija i danas pamtimo.

Može se reći da je većini prva asocijacija na ovu glumicu uloga Riske iz serije "Srećni ljudi".

Radmila je rođena 1926. godine u Kruševcu, a upravo je tu i upoznala svog budućeg supruga.

U mladosti je upoznala godinu dana starijeg zubnog tehničara Božidara Savićević i između njih se rodila ljubav na prvi pogled, što su oboje isticali.

 Uskoro su se vjenčali, a on je postao "njen čovjek" kako ga je Radmila zvala.

Mog ujaka nikada nije zvala moj muž ili moj suprug, nego moj čovjek, i to ste samo od nje mogli da čujete. Znam s koliko je ljubavi brinula o njemu pošto se prilično mlad razbolio, koliko je bdjela nad njim i njegovim zdravljem. Samo zahvaljujući njoj, Boža je dočekao lijepe godine. -  ispričala je novinarka Nataša Mijušković u knjizi Prva i poslednja, kojoj je glumica bila ujna.

Zbog nje je počeo da se bavi glumom


Božidar je zbog nje počeo da se bavi glumom 1948. godine pridruživši joj se kad je igrala još tokom Drugog svjetskog rata i tako je ostalo tokom cijelog života, pratili su se međusobno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @balkanskim.sokakom

 

Prvo su glumili u Kruševcu, Nišu, a na kraju su došli u Beograd. 

- OtićI iz svog rodnog grada, ostaviti svoje majke, svoje kuće, mi smo bili izvor zarade koja je njima omogućavala da svoje dane bolje prožive. To je bilo strašno. Mi smo otišli. Ljubiša RužIć je ponudio mom čovjeku da dođemo u Niš. Nismo imali stan, ništa. Glumci su u svim varijantama bili sirotinja. Ne žalim se. Ja sam svoj život živjela onako kako sam htjela – prisjećala se Radmila godinama kasnije.

Mnogi su pričali kako bi po Radmilinoj i Božidarevoj ljubavnoj priči mogao da se napiše scenario za najromantičniji film.

Međutim, glumica je umjela da bude veoma ljubomorna. 

– Sjećam se kad mi je pričao kako je Rada sjekla kulise u Niškom pozorištu, jer je u to vrijeme bila veoma ljubomorna. On je bio popularan i lijep glumac, igrali su zajedno u mnogim predstavama, ali kad bi Boža imao scenu s nekom mladom i lijepom koleginicom, ujna bi probušila kulise i gledala šta radi na sceni, pa bi mu poslije predstave prebacivala kako je mogao malo manje da steže u zagrljaj tu partnerku - ispričala je  Nataša Mijušković u pomenutoj knjizi i dodala:

 Doduše, po njenoj verziji, samo je razmicala kulise, ali on je tvrdio da je pravila rupe na njima kako bi imala bolji pogled na scenu. Bila je nevjerovatno duhovita, imala je veoma dobro pamćenje i baš je bila, što bi u Crnoj Gori rekli: žena čo’ek. Žena laf! – 

Sa njima nikada nije bilo dosadno i umjeli su i te kako da oraspolože ljude i prirede im iznenađenja. 

- Jednom prilikom još kao djevojčica vraćala sam se s njima iz Novog Sada za Beograd, nešto me je bolila glava, pa sam bila neraspoložena, a oni su, da bi mi olakšali put, odglumili cijelu Zonu Zamfirovu. Boža je vozio i govorio sve muške uloge, a Rada je sjedila pored njega i glumila ženske. Umjeli su ljudima da prirede neočekivana i originalna iznenađenja – prisjeća se Nataša Mijušković u knjizi.

 

"Dok nas smrt ne rastavi"


Uprkos ljubomori, njih dvoje su imali skladan i sretan brak, a jedino što je moglo da im pokvari sreću jeste to što nisu imali djece. 

U svojoj ljubavi su uživali do glumičine smrti 8. novembra 2001. godine. a Božidar je preminula nešto više od godinu dana kasnije 25. januara 2003. godine.

Danas počivaju zajedno na Novom groblju u Beogradu u Aleji zaslužnih građana.

Ne propustite