SRBI KAŽU DA ĆE HRVATI ZANIJEMITI! Pušten film o Oluji: ‘Očekujem poziv Pula Film Festival’

Region
SRBI KAŽU DA ĆE HRVATI ZANIJEMITI! Pušten film o Oluji: ‘Očekujem poziv Pula Film Festival’
U Banjaluci je sinoć održana premijera filma “Oluja” scenarista i redatelja Miloša Radunovića u prepunoj sali Cineplexa Palace.

U Banjaluci je sinoć održana premijera filma “Oluja” scenarista i redatelja Miloša Radunovića u prepunoj sali Cineplexa Palace.

„Oluja“ je prvi film srpske kinematografije o stradanju 1995. godine i progonu 250.000 Srba s prostora Hrvatske.

Producent filma Nemanja Mićić rekao je da je u pitanju “veliki film o stradanju maloga čovjeka”.

“Zahvalio bih se gradu Banjaluci i kabinetu predsjednika Republike Srpske na nesebičnoj podršci i pomoći i na ovakvoj dobrodošlici. Nadam se da će film dugo živjeti u kinima u Republici Srpskoj”, izjavio je Mićić na konferenciji za medije.

Producent filma Nemanja Mićić kaže da ovaj film svojom kvalitetom ostavlja i kritičare iz susjedne Hrvatske “nijemim”, iako do sada nije bilo zainteresiranih distributera za “Oluju” u hrvatskim kinima.

“Ja bih prvi volio i očekujem poziv za Pulsku arenu, festival na koji ćemo vrlo rado otići i pokloniti se publici. Međutim, mi smo već aplicirali za mnoge europske i svjetske filmske festivale, tako da očekujem dobar festivalski život ovog filma”, dodao je Mićić.

Težak i kompliciran posao
Redatelj i scenarist filma Miloš Radunović kaže da je rad na antiratnim filmovima, poput “Oluje”, težak i kompliciran posao.

“Komplicirano je jer čovjek osjeća veliku odgovornost. Odgovornost je nevjerojatno velika kada se rade ovakvi projekti. S druge strane, imate takve priče koje su toliko potresne ali u isto vrijeme, možda je to tužno reći, i filmične odnosno dobre za temu za film”, dodao je Radunović.

Radunović kaže da se po reakcijama iz regije na premijeru filma “Dara iz Jasenovca” moglo vidjeti kakve će biti reakcije i na njegov film.

‘Mi se nismo bavili politikom’
“Regija dosta sa preduvjerenjem gleda na sve što izađe na ovu i slične teme, tako da ništa ne očekujem, kako god”, rekao je Radunović.

Ističe da misli da je uspio u svojoj namjeri da napravi antiratni film.

“Mi se nismo bavili ni politikom, ni političkim kontekstom, nego stradanjem maloga čovjeka koji je uvijek kolaterala u ratnim zbivanjima. Uvijek najviše zla zadesi malog čovjeka. Iskreno, nadam se da tko god pogleda ovaj film da mu nikada neće više biti do rata. Ne bi ovo volio da se ikada ikome više desi, a pogotovo ne nama”, ističe Radunović.

Ne propustite