SIRIJSKI DJEČAK SE SNIMAO ISPOD RUŠEVINA: Ne znam da li ću preživjeti!

Aktuelno
SIRIJSKI DJEČAK SE SNIMAO ISPOD RUŠEVINA: Ne znam da li ću preživjeti!
Na snimci se čuju i glasovi susjeda koji se nalaze ispod ruševina, a u jednom trenutku sve se zatreslo.

Na snimci se čuju i glasovi susjeda koji se nalaze ispod ruševina, a u jednom trenutku sve se zatreslo. Evo ga opet! Evo ga opet! - rekao je dječak nakon čega je prekinuo snimanje.

Potresne snimke i fotografije dolaze s područja pogođenih razornim potresima. Stižu i užasne brojke o smrtno stradalima u Turskoj i Siriji, a strahuje se da će brojke biti još veće. Spasioci su u utrci s vremenom i, unatoč teškim uvjetima, tragaju za preživjelima ispod ruševina.

Na društvenim se mrežama pojavila snimka sirijskog dječaka koji se snimao pod ruševinama zgrade u kojoj je živio.

- Ne znam hoću li preživjeti ili umrijeti. Ako se video bude dijelio, to znači da sam preživio - rekao je dječak na snimci.

Na snimci se čuju i glasovi susjeda koji se nalaze ispod ruševina, a u jednom trenutku sve se zatreslo.

- Evo ga opet! Evo ga opet! - rekao je dječak nakon čega je prekinuo snimanje.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan objavio je da je broj poginulih u potresu u ponedjeljak dosegao 8.754. U kombinaciji s 2.470 poznatih smrtnih slučajeva u Siriji, to dovodi ukupni službeni broj mrtvih na 11.224.

Svjetska zdravstvena organizacija sugerira da bi konačan broj mogao narasti i do 20.000. Potres slične veličine u regiji 1999. ubio je najmanje 17.000 ljudi. U svojim je izjavama turski predsjednik priznao da je bilo problema s hitnim službama u prvim satima nakon potresa, ali je dodao da je sada vrijeme za jedinstvo, te je osudio "provokatore", pozivajući ljude da slušaju samo službene izvore informacija. Turska policija privela je nekoliko osoba zbog objava na društvenim mrežama o potresu.

 

Ne propustite