NA DANAŠNJI DAN: Prije 39 godina u Sarajevu otvorene Zimske olimpijske igre

Sport
NA DANAŠNJI DAN: Prije 39 godina u Sarajevu otvorene Zimske olimpijske igre
Na današnji dan 8. februara 1984. godine otvorene su XIV zimske olimpijske igre čiji je domaćin bilo Sarajevo.

Na današnji dan 8. februara 1984. godine otvorene su XIV zimske olimpijske igre, najveći sportski događaj u historiji grada Sarajeva.

Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine, u Atini, je odabrao Sarajevo za organizatora XIV zimskih olimpijskih igara. U konkurenciji su bili japanski Sapporo i zajednička kandidatura dva švedska grada Falun i Göteborg.

Dan pred početak Igara snijega na planinama oko Sarajeva nije bilo, a onda u noći sa 7. na 8. februar snijeg je prekrio planine, u tolikoj mjeri da su građani uz pomoć vojske bili angažovani na čišćenju i pripremi staza.

Čast da zapali olimpijski plamen pripala je Sandri Dubravčić.

Otvaranje XIV zimskih olimpijskih igara pratilo je oko 60.000 Sarajlija, na stadionu Koševo, i oko dvije milijarde ljudi preko malih ekrana.

19. februara na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samaran je rekao kako je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada u njihovoj historiji. “Doviđenja drago Sarajevo”, bile su riječi Juana Antonia Samarana.
 

.

Ne propustite