Stanovnik Gaziantepa: Djeca se boje biti u zatvorenom, spavaju na hladnoći u autima

Objavljeno:07.02.2023 - 22:22
A A A Times Arial

Foto: EPA

Stižu nova izvješća iz turskog grada Gaziantepa, koji se nalazi blizu epicentra potresa. Jedan stanovnik kaže da su neka djeca previše uplašena da budu unutra i umjesto toga spavaju u autima na niskim temperaturama.

"Probudio me zvuk TV-a koji je pao na tlo. Brzo sam okupio svoje petero djece i obitelj i napustio zgradu. Trenutno boravimo u montažnim kontejnerima u kojima se nalazi preko 20 djece i njihovih obitelji koje trebaju podršku", rekao je 41-godišnji Mustafa, prenosi Sky News.

"Nemamo pristup plinu, struji i osnovnim komunalnim uslugama. Svi smo izbezumljeni. Sin moje sestrične previše se boji da bude u zatvorenim prostorima i sada želi spavati samo u autu."

"Trenutno je nevjerojatno hladno u Siriji"
Slična je situacija u Siriji, gdje je gotovo tri milijuna ljudi već raseljeno zbog 12-godišnjeg građanskog rata u zemlji.

Kathryn Achilles, direktorica komunikacija organizacije Save the Children Syria, rekla je: "Trenutno je nevjerojatno hladno u Siriji.

Iznimno smo zabrinuti da bi mnogi ljudi, uključujući djecu, još uvijek mogli biti zarobljeni pod ruševinama. Drugi su još uvijek beskućnici i snalaze se kako mogu, spavaju u automobilima. Posebno smo zabrinuti zbog djece koja spavaju vani na niskim temperaturama."

"Pogođeni su gotovo svi koji žive u tom području", dodala je. 

U Gaziantepu se očekuju temperature do -5
Izuzetno hladno vrijeme otežava spasilačke napore u Turskoj i Siriji, a čelnik organizacije Save the Children upozorava da bi hladnoća mogla ubiti mnoge koji su pod ruševinama.

Područja pogođena potresom bit će uglavnom suha do kraja ovog tjedna, nakon što je oluja Barbara Turskoj i dijelovima Bliskog istoka donijela snažne vjetrove, jaku kišu i planinski snijeg.

Dnevne temperature bit će nekoliko stupnjeva ispod prosjeka, a i noću će biti vrlo hladno, osobito u nastavku tjedna.

Gaziantep, u blizini epicentra potresa u Turskoj, mogao bi dosegnuti najnižu temperaturu od -5 stupnjeva, a ruralna područja, posebno viša, mogla bi biti još hladnija.