Potresna ispovijest Ane iz Turske: "Zabranjeno je izlaziti na ulicu i koristiti automobil"

Objavljeno:07.02.2023 - 19:36
A A A Times Arial

Foto: Slobodna Dalmacija

O razvoju situacije u Turskoj nakon kastrofalnog zemljotresa, svoje svjedočanstvo je podijelila Hrvatica sa turskom adresom, Ana Dumančić. Ona se nalazi u Denzliju, gradu na zapadu zemlje, koji je najmanje 500 kilometara udaljen od područja zahvaćenog zemljotresom.

"Deset gradova i 12 miliona ljudi je ugroženo potresom, a prekrasni povijesni grad Antiohija je sravnjen. Hiljade kuća se srušilo zbog loše kvalitete gradnje, među njima bolnice, policijske stanice pa čak i Centar za izvanredne situacije, AFAD. Zabranjeno je izlaziti na ulicu i koristiti automobil da bi se oslobodili pravci kojim se voze spasitelji i zdravstveno osoblje, humanitarna pomoć, ali problem je što sve to do ugroženog područja ne može doći. Naime, srušene su ceste, nema autoputa, aerodromske piste su pune rupa, velikih po 30 metara. Pomoć u ovim uvjetima može stići samo traktorom ili pješke", ispričala je Ana za Slobodnu Dalmaciju.

Ana je u Denzli stigla dan prije katastrofe. Njen prvobitni plan uključivao je boravak u Istanbulu, ali ga je promijenila zbog loše prognoze vremena.

“U osam godina koliko živim ovdje ovakav snijeg nisam vidjela! Snijeg i hladnoća su u potresom pogođenom dijelu još izraženiji i to će biti velika prepreka u spašavanju ljudi”, kazala je.

Anin suprug, Feridun Acar, danas je neurohirurg, a 1999. godine je bio mladi ljekar. Tada je u Turskoj također upamćen katastrofalan zemljotres koji je odnio preko 17 hiljada života. Poredeći dvije katastrofe, Acar je istakao da je ovogodišnja teža od one iz 1999., jer se dešava u zimskom dobu i teškim vremenskim prilikama, te vjeruje da će posljedice ovaj put biti teže.

“U Turskoj je proglašena sedmodnevna žalost, škole su zavorene do 13. 2. Zatvorena su kina, kazališta, frizeri, svi kozmetički saloni. Na televiziji su prestali emitirati sve programe, daju se samo vijesti o događajima na potresom pogođenom području tako da cijeli dan stojimo u kući i gledamo što se događa na terenu. Govori se o pet, šest tisuća srušenih zgrada i oko četiri tisuće mrtvih, no dojam je da se ne želi širiti panika i da će po svemu broj nastradalih biti daleko veći, barem 30 hiljada" izjavila je Ana, dodajući I da se još uvijek do utorka ujutro putem TV-a nije oglasio turski predsjednik Erdogan.