MNOGI VOLE KAFU SA MLIJEKOM, MEĐUTIM... Evo kakve posljedice po zdravlje možete očekivati, iznenadićete se

Porodica i zdravlje
MNOGI VOLE KAFU SA MLIJEKOM, MEĐUTIM... Evo kakve posljedice po zdravlje možete očekivati, iznenadićete se
.

Milioni ljudi širom svijeta uživaju u ispijanju kafe svakog dana. Omiljeni napitak zagreva dušu, pomaže nam da se koncentrišemo, zbližava ljude, a da ne pominjemo divan miris i njen neodoljiv ukus. Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu istraživali su da li je dobro za naše zdravlje ako u kafu dodamo i malo mlijeka.

Nauka je pokazala da samo miris kafe može učiniti da se osjećamo budno, a na sreću ljubitelja kafe, utvrđene su i njene zdravstvene prednosti. Kafa je izvor antioksidanasa koji se bore protiv upale i ispijanje prije vježbanja pomaže da se ubrza sagorijevanje masti.

Sada nova studija ukazuje da dodavanje malo mlijeka koje sadrži proteine može povećati zdravstvene prednosti šoljice kafe, piše Science Alert, a prenosi RTS.

Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu u Danskoj ispitali su kako antioksidansi zvani polifenoli stupaju u interakciju sa aminokiselinama, građevinskim blokovima proteina, i otkrili su da njihovo kombinovanje ima dvostruko veći efekat na borbu protiv ćelijske upale nego sami polifenoli.

Polifenoli se mogu naći u mnogim namirnicama, uključujući kafu i čaj, voće i povrće, crno vino i pivo. Kao i drugi antioksidansi, prethodne studije sugerišu da neki polifenoli mogu spriječiti i usporiti oksidaciju zdravih hemikalija i zaštititi naša tela od bolesti.

Smatra se da to rade dijelom kontrolisanjem upale, složenog imunološkog odgovora koji uključuje ćelije zvane makrofagi koji oslobađaju nekoliko medijatora upale. Upala pomaže u zaštiti od infekcije, ali ako se ne kontroliše pravilno, može dovesti do bolesti poput dijabetesa tipa dva, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Šta kaže hemija

Kafeinska kiselina (CA) i hlorogenska kiselina (CGA) su polifenoli za koje je dobro poznato da imaju antioksidativna i antiinflamatorna dejstva, ali su autori željeli da saznaju da li reakcije koje ovi polifenoli imaju sa drugim hemikalijama mogu dalje uticati na regulaciju imuniteta.

mlmlijeko-znatno-smanjuje-pojavu-kvara-na-zubima

Adukti su proizvodi koji nastaju kada se dva ili više molekula spoje. U ovom slučaju, aminokiselina cistein (Cis) – koja se nalazi u mliječnim proizvodima – kombinovana je sa polifenolima CA i CGA – pronađenim u kafi – da bi se napravili adukti CA-Cis i CGA-Cis.

Da bi podržali ovo istraživanje, autori su uspješno pokazali u narednoj studiji da se polifenoli vezuju za proteine u napitku od kafe sa mlijekom.

„Naš rezultat pokazuje da se reakcija između polifenola i proteina dešava i u nekim napicima od kafe sa mlekom koje smo proučavali. U stvari, reakcija se dešava tako brzo da je bilo teško izbjeći bilo koju hranu koju smo do sada proučavali“, kaže tehnolog prerade hrane i koautor obe studije, Marijana Nisen Lund.

U ovoj studiji, istraživači su koristili sekvenciranje RNK za proučavanje imunoregulacionih efekata CA-Cis i CGA-Cis u ćelijama makrofaga podvrgnutim veštačkoj upali.

Takođe su testirali efekte samo CA i CGA i uporedili ih sa kontrolnom grupom makrofaga koji nisu bili izloženi polifenolima ili Cis aduktima.

Kao što su očekivali, polifenoli CA i CGA su inhibirali inflamatorne odgovore, posebno proizvodnju reaktivnih vrsta kiseonika (ROS), prostaglandina E2 (PGE2) i citokina interleukina-6 i faktora tumorske nekroze (TNF).

Tek predstoje dodatna istraživanja

„Zanimljivo je da smo sada primjetili antiinflamatorni efekat u eksperimentima sa ćelijama. I očigledno, ovo nas je samo učinilo zainteresovanijima za detaljnije razumevanje ovih zdravstvenih efekata. Dakle, sljedeći korak će biti proučavanje efekata na životinjama“, kaže imunolog i mentor studije, Endru Vilijams.Potrebna su dalja istraživanja kako bi se otkrilo zašto i šta ovi rezultati praktično znače za ljudsko zdravlje. Ova studija je samo ispitala kako jedan tip imunološkog medijatora reaguje na hemikalije slične kafi u laboratorijskom okruženju.

„Naši rezultati se mogu koristiti kao važna referenca u primeni adukata formiranih od fenolnih jedinjenja i aminokiselina u budućoj funkcionalnoj hrani ili medicinskim proizvodima koji imaju za cilj da modulišu metaboličke, neurološke ili bolesti povezane sa imunitetom“, zaključuju istraživači u svom radu.

Ne propustite