Kako je bivši čelnik FBI-a optužen da je ugovarao sastanke za pojedince u BiH

Aktuelno
Kako je bivši čelnik FBI-a optužen da je ugovarao sastanke za pojedince u BiH
Bivše kolege jedne od “zvijezda” američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), Charlesa F. McGonigala, bili su potreseni prošlog mjeseca kada je on optužen za pranje novca, zavjeru radi kršenja američkih sankcija protiv ruskog oligarha i laganje FBI-u, a jedan od detalja iz dvije optužnice je da je “efektivno prodao svoj pristup visokim američkim zvaničnicima, pokušavajući posredovati u sastancima za pojedince iz Bosne i Hercegovine u ime osobe koja je ranije bila povezana s albanskim obavještajnim službama”.

Bivše kolege jedne od “zvijezda” američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), Charlesa F. McGonigala, bili su potreseni prošlog mjeseca kada je on optužen za pranje novca, zavjeru radi kršenja američkih sankcija protiv ruskog oligarha i laganje FBI-u, a jedan od detalja iz dvije optužnice je da je “efektivno prodao svoj pristup visokim američkim zvaničnicima, pokušavajući posredovati u sastancima za pojedince iz Bosne i Hercegovine u ime osobe koja je ranije bila povezana s albanskim obavještajnim službama”.

Nakon povlačenja iz FBI-a 2018. godine, McGonigal je optužen da je ilegalno radio za jednog od najozloglašenijih ruskih oligarha, Olega Deripaska, koji je bio povezan s FBI-jevom istragom o Rusiji zbog veza s bivšim menadžerom kampanje Donalda Trumpa, Paulom Manafortom.

Njegove bivše kolege su novinarima CNN-a ispričali da su bili zapanjeni, razočarani i “razbješnjeni” kada su saznali vijest.

“Zvijezda” kontraobavještajne službe
Jedan od njih je rekao da je McGonigal bio “nevjerovatno poštovan i zaista viđen kao stručnjak za kontraobavještajne poslove”, te da je bio “zvijezda” u kontraobavještajnoj službi.

Sada se špekulira koliko je štete McGonigal mogao nanijeti svojim djelima, s obzirom da je imao pristup nekim od najosjetljivijih informacija u posjedu FBI-a, kao i informacijama CIA-e i drugih agencija. Također je bio upoznat sa tehnikama prikupljanja podataka FBI-a, operacijama protiv ruskih diplomata u SAD-u i još mnogo toga.

Postoje i pitanja oko McGonigalove uloge u nekoliko istraga visokog profila, uključujući one u vezi sa Hillary Clinton i saradnicima Donalda Trumpa. McGonigal je pomogao u nadgledanju određenih dijelova obje istrage.

Peter Lapp, bivši kontraobavještajni agent koji je nekada radio za McGonigala je rekao je za CNN da je njegovo ponašanje “apsolutna sramota” za FBI.

FBI ovo vidi kao slučaj korupcije, a ne špijunaže
Izvori upoznati sa ovim pitanjem kažu za CNN da, barem za sada, zvaničnici FBI-ja ne tretiraju McGonigala kao špijuna, već više kao na korumpiranog bivšeg zvaničnika koji je želio zaraditi novac na kraju karijere.

Direktor FBI-ja Christopher Wray, čiji je mandat počeo neposredno prije McGonigalovog odlaska u penziju, je govorio o ovom slučaju na konferenciji za novinare prošle sedmice.

“FBI je taj koji je pokrenuo ovu istragu, FBI i naši agenti su ti koji su mukotrpno i metodično sastavili slučaj protiv njega, i FBI ga je uhapsio… Mislim da ono što optužbe u tom slučaju pokazuju je volja FBI-a kao organizacije da bacimo svetlo na ponašanje koje je potpuno neprihvatljivo, uključujući i kada se dešava među našim ljudima, i da te ljude pozovemo na odgovornost”, rekao je on.

Izvori CNN-a su rekli da je, nakon što je izvršio procjenu moguće štete nanesene obavještajnim informacijama FBI zaključio da je u pitanju slučaj korupcije.

Ni u javnoj optužnici nema sugestije da je McGonigal počinio špijunažu. Sadašnji i bivši zvaničnici FBI-ja upoznati s njegovim radom kažu da vjeruju da je McGonigal, bivši računovođa, jednostavno postao “pohlepan”.

McGonigal je bio na čelu sajber odjela FBI-jevog kontraobavještajnog odjela 2016. godine, kada je biro pomno pratio napore ruske obavještajne službe da utiče na predsjedničke izbore. Međutim, bivši zvaničnici kažu da McGonigal nije imao konačnu ovlast za donošenje odluka u široj istrazi, koja je na kraju obuhvatila aktivnosti koje su daleko izvan ruskih sajber aktivnosti.

Albanski kontakt
McGonigal je unaprijeđen da se bavi nekim od najosetljivijih kontraobavještajnih slučajeva u FBI-jevim dosjeima, uključujući istrage o suradnicima CIA-e koji su ubijeni ili na drugi način nestali u Kini. Smatran je kompetentnim, nevjerovatno inteligentnim i vrijednim radnikom.

Ali nekada prije 2017. godine, tačno godinu dana nakon što je imenovan za šefa FBI-jevog kontraobavještajnog odjela u New Yorku, McGonigal je navodno sjedio u parkiranom automobilu ispred restorana i primio 80.000 dolara u gotovini od osobe koja je ranije radila za Albansku obavještajnu službu.

To je jedan od detalja iz dvije optužnice protiv McGonigala koje su podignute prošlog mjeseca u New Yorku i Washingtonu, a koje uključuju optužbe za pranje novca, zavjeru radi kršenja američkih sankcija protiv ruskog oligarha i laganje FBI-u.

Gotovo dvije godine prije njegovog penzionisanja 2018. godine, Ministarstvo pravde tvrdi da je McGonigal efektivno prodao svoj pristup visokim američkim zvaničnicima, pokušavajući posredovati u sastancima za pojedince iz Bosne i Hercegovine u ime osobe koja je ranije bila povezana s albanskim obavještajnim službama.

McGonigal je navodno prihvatio najmanje 225.000 dolara za tu pomoć, a istovremeno je lagao FBI-u o svojim aktivnostima, uključujući po pitanju njegovih višestrukih putovanja u Evropu koje je platio njegov albanski kontakt obavještavanja FBI-a, kao i tajnu vezu koju je imao s premijerom Albanije.

Šta se navodi u optužnici
U jednoj od optužnica, o kojoj je N1 ranije pisao, navodi se kako je McGonigal primio mito od osobe koja je imala poslovne interese u Evropi, te da je bila zaposlena u albanskoj obavještajnoj službi.

S ovim u vezi, McGonigal je optužen i za davanje lažnih izjava, jer nije uspio objansiti kako i zašto se tokom putovanja u Albaniju i na Kosovo u oktobru 2017, sastao s albanskim premijerom i kosovskim političarem, prenio je tada CNBC.

Cjelokupnu optužnicu objavio je i Washington post, a osim albanskih državljana, u njoj se spominju i državljani Bosne i Hercegovine.

Oni su označeni kao “Osoba C” i “Osoba D”, a od njih je, navodno, hapšeni bivši agent FBI-a tražio pola miliona američkih dolara za organizovanje sastanaka sa američkim diplomatama.

“Osoba C” opisuje se kao državljanin BiH koji je bio savjetnik člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, kao i bivši ministar odbrane.

“Osoba D” opisana je kao bh. državljanin koji je osnivač i upravitelj jedne od farmaceutskih kompanija.

Na osnovu opisa “Osobe C” zaključuje se ta bi to mogao biti Selmo Cikotić (SDA). On je, u periodu od 2007. do 2012. godine obnašao dužnost ministra odbrane BiH. Nadalje, Cikotić je od početka 2016. godine do oktobra 2018. godine radio kao savjetnik u kabinetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

N1 je tada kontaktirao Cikotića s upitom na ovu temu, a on je samo kratko odgovorio: “Niko me nije kontaktirao. Ne bih želio o tome dodatno govoriti, naročito ne na nivou špekulacija”.

Prema optužnici je McGonigal, nakon što se penzionisao 2018. godine, prekršio američke sankcije primajući nezakonita plaćanja kako bi pomogao Deripaski da pokuša da ukloni američke sankcije protiv njega i istraži političkog rivala u Rusiji.

Jedan of njegovih bivših kolega je za CNN izjavio da smatra da je ponašanje McGonigala za vrijeme dok je još radio u FBI-u još više problematično.

Posebno je zabrinjavajuća je tvrdnja da je McGonigal natjerao FBI da otvori krivičnu istragu nad američkim državljaninom u kojoj se očekivalo da će osoba koja je ranije bila povezana s albanskim obavještajnim službama biti izvor, mada McGonigal nije FBI informisao o svom vlastitom finansijskom odnosu sa tom osobom.

Nije jasno šta je tačno navelo FBI da počne istraživati jednu od svojih “zvijezda”, ali je ova istraga tajno trajala godinama.

Ne propustite