ZANIMLJIVE PRIČE

UDARNIK KOJI JE SVOJIM RUKAMA "GRADIO" BRATSTVO I JEDINSTVO": Mića ima 35 znački sa radnih akcija!

Objavljeno:05.02.2023 - 23:50
A A A Times Arial

Dok danas moderne saobraćajnice u Srbiji u većini slučajeva grade radnici iz Kine i Turske, nekada je ipak bilo puno drugačije, a svoj znoj, nerijetko suze i krv na putevima bratstva jedinstva ostavila je jugoslovenska omladina. 

Miodrag Tomić (84) zvani Mića Jug iz Rače kod Kragujevca, pravi je radnik udarnik, jer je učestvovao u skoro svim radnim akcijama u doba Tita, a na njegovim prsima ponosno stoje zasluženo dobijene značke.

- Radio sam u čitavoj Jugoslaviji, iza mene je 30 i nešto radnih akcija. Ne znam ni kako hodam i kako me noge drže koliko sam radio u mladosti. Nema mjesta gde nisam kopao i radio od Bosne, Hrvatske, Slovenije, pa na dalje, a u Srbiji ponajviše. Kada je rađen auto – put Bratstvo i jedinstvo koji je spajao četiri od šest republika, drug Tito je prošao pored nas, mahnuo nam i nastavio. Mašine su drobile kamenje, mi razvozili i nasipali bankine, dva puta po mjesec dana sam radio tu i to bez dinara, tako se radilo, nije se plaćalo - kaže za Rinu Mića.

Ovaj vremešni Račanin ističe da je smisao radnih akcija bio da radiš i gradiš za svoju državu, a ne da misliš na zaradu. Mladi su radili za otadžbinu, a lična korist nije im bila prioritet. Mišljenja je da takve akcije treba i danas da postoje, mada je pitanje koliko bi se omladinaca na njih odazvalo.

- Treba svako da pomaže državu i radi u svojim mogućnostima, vjerovao sam u svoju državu i narod tada a i sada. Moj otac je dao život za svoju zemlju a i deda koji je bio Solunac, cijela naša porodica bila je odana svojoj državi - poručuje ovaj radnik udarnik.

raca-miodrag-tomic-mica-jug-01-830x0

Iako su prošle godine Mića se i sada sjeća kako se nekada gradilo i radilo u Srbiji. Omladinske akcije organizovane su za svaki veći posao koji se radio ručno, a on je učestvovao kada god je mogao.

- U Hrvatskoj kada se gradila željezara rasturali smo zemlju, bilo je tada 22 brigade, tri sata radiš a tri putuješ autobusom. U Nišu tri puta sam radio na tvrđavi, kopali smo kroz Sićevačku klisuru, u Vojvodini sadili boriće i bagrem u Deliblatskoj peščari a u Kragujevcu pravili halu za Zastavu - sjeća se Miodrag zvani Mića Jug.

Iza njega je stotine kilometara pregaženih drumova mukotrpnog rada, a za takvo žrtvovanje Mića je višestruko nagrađivan ordenjem i značkama koje i sada krase njegove grudi.

- Imam priznanja i udarničke značke, medalje rada kao i orden rada za heroja rada, tu je 35 udarničkih znački, a davao sam i krv na radnim akcijama. Najdraže medalje su mi iz Niša i Bjelašnice, priznanje orden rada dobio sam 1988. godine za postignute rezultate u radu. Imam i medalju rada iz Deliblatske peščare, iz Kragujevca također, neke nosim na grudima a neke su se oštetile ali ih čuvam“, ističe ovaj starina iz Rače.

U njegovoj bogatoj arhivi pored znački i ordenja tu su i zahvalnice, požutjele slike, ali Mića se sjeća svih detalja i čuva od zaborava vrijeme kada se radilo i gradilo drugačije nego sada. Za ovog krepkog starca komšije imaju samo riječi hvale, kažu da je živa legenda, radio se i naradio, ali radi i sada.

(Telegraf.rs)