OBJAVLJENJE SNIMKE SRPSKIH DOBROVOLJACA U UKRAJINI: ‘O pobjedi Rusije ovisi sudbina Kosova!' (VIDEO)

Aktuelno
OBJAVLJENJE SNIMKE SRPSKIH DOBROVOLJACA U UKRAJINI: ‘O pobjedi Rusije ovisi sudbina Kosova!' (VIDEO)
-

O pobjedi Rusije u Ukrajini ovisi i budućnost Kosova, kaže jedan srpski dobrovoljac iz ruske "privatne" postrojbe Pavel Sudoplatov u Zaporižji, gradu u jugoistočnoj Ukrajini.

Ruski prorežimski YouTube kanal Prave vijesti donosi razgovor s dvojicom srpskih plaćenika koji su pristupili toj postrojbi. Obojica su na snimci maskirani i zakukuljeni, predstavljeni su nadimcima "Sava" i "Dunav", a sami su se pohvalili da su prije bili pripadnici "srpske vojne policije".

Došli su, kažu, "po zovu srca" štititi "zajedničke kršćanske vrijednosti" sa svojom ruskom braćom. Vojnik "Dunav" kaže da je došao "pomoći ruskoj braći jer su Srbi pretrpjeli nepravdu koja ih je zadesila 90-ih".

Ruski vojnik koji se predstavio kao Viking i prevodio što srpski borci govore, rekao je da je pripadnik "međunarodnog rusko-slavenskog pokreta Preporod kojemu je cilj okupljanje svih Slavena oko majke Rusije i Rusa". Viking tvrdi da organizacija ima podružnice u Bugarskoj, Slovačkoj i Poljskoj, a među "dragovoljcima" su predstavnici svih slavenskih naroda.

Srpski plaćenici "Sava" i "Dunav" kažu da se "Kosovo može osloboditi samo uz pomoć Rusije" te da je "rat u Ukrajini istodobno i rat za Kosovo". U videouratku objavljenom koji dan ranije na portalu državne agencije RIA novosti srpski "dragovoljci" tvrde da je Rusiju, kao i Srbiju, "napao isti imperij zla - NATO, Velika Britanija i SAD", i to je bio njihov motiv da se dođu boriti u Ukrajinu, premda bi u Srbiji mogli biti osuđeni zbog sudjelovanja u ratu.

Nedavno je u srbijanskim medijima, pa i na TV postaji Russia Today Balkan koja se emitira iz Beograda, bio objavljen spot plaćeničke vojske Wagner bliskog Putinova suradnika Jevgenija Prigožina, kojim žele regrutirati Srbe za rat u Ukrajini. Osim toga, prema pisanju neovisnih srpskih medija, Wagner je pustio pipke po Srbiji i gotovo neometano vrbuje ljude za rat. U Beogradu su se pojavili murali u čast Wagnera, a prema nekim izvješćima, njihovi ruski pripadnici bili su nedavno i na barikadama na sjeveru Kosova.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rogoborio je protiv objavljivanja tih oglasa. "Zašto vi iz Wagnera zovete bilo koga iz Srbije kada znate da je to protivno našim zakonima", rekao je nedavno Vučić u jednom od svojih obraćanja javnosti na beogradskoj televiziji Happy, a srbijanski ministar obrane Miloš Vučević upozorio je građane da se ne odazivaju na te pozive. Zanimljivo je da je ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio kako "nije primijetio takve oglase na RT-u Balkan".

Državna agencija TASS objavila je da su osnovane tri postrojbe sa stranim, pa i srpskim dragovoljcima u Zaporižji - Slavenska garda, Sveti Andrija te Pavel Sudoplatov, nazvana po visokom pripadniku NKVD-a koji je sudjelovao u atentatu na Lava Trockog te pripremao atentate na J. B. Tita o čemu je pisao u svojim memoarima.

Ne propustite