Bakir Izetbegović: Vlast u FBiH ne može biti bez SDA

Objavljeno:05.02.2023 - 13:48
A A A Times Arial

Lider SDA Bakir Izetbegović govorio je o procesu formiranja vlasti za BHRT. Poručio je kako se na nivou Federacije Bosne i Hercegovine "ne može bez SDA", ali poručio i to da formiranje vlasti na državnom nivou nije završena priča. Govorio je i o pregovorima sa SDP-om te odlascima iz SDA.

“Ne može se bez SDA”

Govoreći o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta BiH, Izetbegović je rekao “SDP je isporučio četvrtu ruku u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dodiku”.

“Nalazimo se u jednom procesu sazrijevanja, u stvari, shvatanja realnosti. Zašto neke snage, koje su bile snažno protiv protiv sprega Čović – Dodik, sada pristaju da sa njima idu u koaliciju, ne samo da pristaju, nego im čine usluge? SDP je isporučio četvrtu ruku u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dodiku. Zašto se to radi na takav način? Pa, zato što su oni činjenica. Možemo se mi u politici voljeti ili ne voljeti, ali činjenica je da srpski glasači, srpski narod, imaju svoje predstavnike u BiH, kao i hrvatski, da u Bosni i Hercegovini žive i ljevičari, ljudi koji žele građansku državu i oni koji ne žele građansku državu i svi bitni akteri, svi bitni faktori moraju učestvovati u formiranju vlasti. Kad je u pitanju Federacija, ne može se bez Stranke demokratske akcije, ona je najjača u Predstavničkom domu i u Domu naroda, predstavlja najjači klub, bošnjački klub. Ne može se bez Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Ona je nešto slabija u Predstavničkom domu, duplo slabija, ali u Domu naroda ima kontrolnu poziciju u hrvatskom klubu poslanika. Najmanji i najmanje zahtjevan za osvojiti je srpski klub poslanika jer Srba u Federaciji ima trideset puta manje nego Bošnjaka, ali evo, taj dio kontrolira SDP.  Dakle, to su te tri stranke koje trebaju, kako reče visoki predstavnik Christian Schmidt, da se dogovore. Uzalud je pokušavati bilo koga od te tri strane zaobići”, rekao je Izetbegović za BHRT.

“Političke djetinjarije”

Kada je u pitanju premijerska pozicija i formiranje vlasti na niovu Federacije Bosne i Hercegovine, Izetbegović je rekao kako “SDA u nekoj nezvaničnoj koaliciji sa DF-om i svojim partnerima kane ulaziti i formirati vlast”.

“Ali okosnica su ipak SDA, SDP i HDZ jer imaju te kontrolne pozicije u Domu naroda. Što se tiče prikupljanja potpisa za Predstavnički dom, to je više jedan psihološko-politički momenat jer se želi dokazati da se, eto, ima i u Predstavničkom domu većinu. I šta s tim? Evo, nek’ skupe 70 ruku, šta će s tim?  Dakle, uzalud mi u SDA govorimo da smo pobjednička stranka, da smo svuda pobjednička stranka, ako se nađe način da nas se izgura iz vlasti. Uzalud oni govore da imaju 50, 60, 70 ruku u Predstavničkom domu ako nemaju kontrolni paket u Domu naroda. Vrijeme je da se, da tako kažem, prestane s tim političkim djetinjarijama i da se vlast uspostavi na bazi izbornog rezultata, volje građana, realnog odnosa snaga i izađe iz ovoga ćorsokaka”, kazao je Izetbegović.

Na pitanje da li je spreman za ozbiljno pregovaranje sa SDP-om o formiranju vlasti, odgovorio je “oduvijek”.

“Ja sam imao tri ozbiljna susreta s gospodinom Nikšićem, gdje sam mu nudio jedan probosanski blok da napravimo. Čuli smo se nedavno i telefonom i tako dalje… Vrlo sam raspoložen za to, samo što je potrebno imati i odgovor s druge strane. Ja nudim taj probosanski blok odavno, nije to sada ovaj momenat kad su se, evo, svi udružili protiv SDA. Pet godina govorim o tome da je jedini način da se postigne ravnoteža u Bosni i Hercegovini u odnosu na očigledni spreg Dodik – Čović, jedini pravi odgovor je probosanski blok, koji ima 60 posto ruku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, rekao je Izetbegović.

O premijerskoj poziciji FBiH: Nemoguće je…

Istakao je kako je SDP odbacio tu mogućnost svojim postupcima.

“Umjesto da se, evo, ovome spregu Čović i Dodik suprotstavi jaki probosanski blok, oni su odlučili da idu u napad na SDA! Dakle, da servilno idu u odnosu na Dodika i na Čovića, da im prave ustupke, poput ove četvrte ruke u Domu naroda, čime je Dodik postao definitivno nezamjenjiv, strana koju on predstavlja, tako da se ja bojim da oni, u stvari, to ne žele. Oni se bore za vlast. Oni se bore za to da izbace SDA i da dobiju što više pozicija, bošnjačkih pozicija, umjesto da se bore za Bosnu i Hercegovinu, za državu Bosnu i Hercegovinu. Ja sam imao ozbiljne razgovore s gospodinom Nikšićem odmah nakon izbora. Ta stvar je bila ozbiljno u opciji s moje strane. On to nije tražio, ali ja sam o tome ozbiljno razmišljao s tim da onda kompletnu strukturu postavimo na ispravan način – da je to probosanski blok, koji će prije svega raditi pravi posao na državnom nivou… Odbraniti se od ovih destruktivnih, blokirajućih politika na državnom nivou, napraviti neke nove balanse na državnom nivou. Oni su to uradili bez SDA i bez DF-a. Ne znam kako će dalje stvari teći u vezi Federacije. Nemoguće je da dopustimo da nas nema na državnom nivou, ove dvije patriotske stranke DF i SDA, i da onda još ustupimo premijersku poziciju na Federaciji… Ali, ako bi se sve to vratilo na početne pozicije, onda bi se možda moglo razgovarati i o ovoj prvotnoj mogućnosti”, kazao je.

“Učiti na greškama SDA”

Za “davanje četvrte ruke” u prethodnom mandatu, Izetbegović je rekao da je to učinjeno zbog “popravljanja odnosa” i pozvao da uče od grešaka SDA.

“Rade to i oni sada, samo to rade na jedan nespretan, servilan način, i to nakon teškog iskustva. Dakle, ako je SDA napravila pogrešan ustupak prije 4-5 godina, pa hajde da se učimo na tim greškama. Zašto nakon 4 godine blokade zahvaljujući toj četvrtoj ruci, jedne ofanzive Dodikove strane, isporučiti im nanovo četvrtu poziciju? Zašto to uraditi? Pa zato da bi Dodik nešto njima, i Čović, isporučio nešto na državi i na Federaciji. Dakle, prodaje se faktički interes države, interes naroda, da bi se izgurala nekako SDA i da se dođe do vlasti. Cilj je vlast, nije cilj čuvati državu”, istakao je.

Poručio kako SDA nikada nije izgovorila riječ blokade niti pobune te da nikada neće raditi nešto što je štetno za državu ili za Federaciju, ali da e bore za ono što “njihovo pravo”.

“SDA je pobjednička stranka. Ona je izraz volje većine građana. Posmatrali smo šta radi “Trojka” u ova posljednja tri mjeseca. Ona je izgubila ugleda za tri mjeseca koliko SDA nije izgubila za tri decenije. Tri decenije teškog nošenja vlasti sa faktički neizbježnim srpskim i hrvatskim strankama. Kako se ponaša ova “Trojka” i kako kalira, u stvari, njihov ugled i njihova pozicija u narodu? Neće SDA nikada raditi nešto što je na štetu države, niti će, ne daj Bože, praviti pobune, niti će praviti blokade, samo mi očekujemo da se vlast uspostavi na normalan način. Nije normalno kazati: vi jeste pobjednička stranka, vi imate svoju ruku u Domu naroda, u najjačem klubu u Domu naroda do koje je najteže doći, ali povucite se zato da procese vodi neka stranka, koja je dobila četiri puta manje glasova od vas! To nije normalan pristup, mi na to pristati nećemo. Imamo obavezu prema Bosni i Hercegovini, prema našim glasačima, i obavezu da zaustavimo politike kakve gledamo ovih dana, jedan servilan, podanički odnos i u odnosu na strance i u odnosu na strane koje predstavljaju Čović i Dodik, koje mogu ogromne štete donijeti državi ako im prepustimo poluge vlasti”, naveo je.

Vijeće ministara – “Nije završena stvar”

Za formiranu vlast na nivou države kazao je kako “nije završena stvar” i da ovo što radi “Trojka” je “stajanje na jednoj nozi”.

“Oni se u ovome času, “Trojka”, oslanjaju na jednu pohlepu stranaka koje ih prate – da uklone veliku SDA i da dođu do pozicije. Oslanjaju se na podršku stranaca, ali polako gube ugled, gube podršku. I taj talas, koji su oni pokušali da izazovu protiv SDA počinje se polako okretati protiv njih i oni su toga svjesni. Na kraju krajeva, stvari će trebati postaviti na noge. Ne može se bez Čovića, ne može se bez Dodika, ali ih treba staviti na mjeru… I ne može se bez SDA i ne može se bez DF-a. Dakle, svi mi moramo jedni druge prihvatiti. Ne može Čović dobiti poziciju da kaže da DF neće učestvovati u vlasti… Da on naredi i da im ovi odu u Mostar na noge i da poslušno na tu stvar pristanu. Mi to nećemo dozvoliti. Dakle, ima svi sve da prihvate i da se napravi balans i odnos snaga u kojem će probosanski blok ovako ili onako doći do snage od minimum 50 posto u Bosni i Hercegovini, a nikako jedne trećine”, rekao je lider SDA.

“Trčkaranje” po Banjaluci

Istakao je da, kada bi “Bosanci i Hercegovci bili zajedno, tada bi dobili pravu snagu”.

“Ako nam nisu bitne pozicije, ako nam nisu bitne fotelje, ako nam je bitna država, onda tu stvar treba uraditi i sve u ovoj državi postepeno stavljati na pravu mjeru. Dakle, vrlo jasne stavove imati oko politika koje nosi gospodin Dodik, simbolizira ih, pokušava da ih realizuje, vrlo jasan odgovor imati u odnosu na ono što radi Čović u vezi eventualnih promjena zakona, u vezi državne imovine… Zajednički stav, nas 60 posto. Braniti državu sljedeće tri godine, a ne boriti se za fotelje, ne trčkarati po Banjaluci, po Laktašima i po Mostaru, servilno, u nadi da ćete dobiti neke pozicije. Ponosnije se odnositi, s više digniteta u odnosu na međunarodnu zajednicu. Treba da nam pomognu, ne treba da nam budu šefovi u ovoj zemlji. Nas je narod izabrao. Vrijeme je za jedno puno sazrijevanje u Bosni i Hercegovini i Federaciji”, kazao je.

O odlascima iz SDA

Na pitanje da li se smatra odgovornim za odlaske članova iz SDA, odgovorio je: “Svako neke greške pravi. Neka to drugi analiziraju. Da li je gospodin Konaković trebao da ode iz SDA, pošto sam ga ja lično promovirao, pomogao, dao mu poziciju da bude premijer? Kad je odlazio iz SDA on je rekao: “Ja nemam ništa sa gospodinom Izetbegovićem, on je bio dobar predsjednik prema meni. Ja ga čak ne želim ni zamarati ovim pričama, ovo su kantonalne priče, ja imam problem s ljudima na kantonalnom nivou”. Dakle, to su riječi gospodina Konakovića. Gospodin Zvizdić je govorio da se treba osloniti na meritokratiju, da ne možemo stajati iza ljudi koji nisu obrazovani, koji nemaju dignitet, koji nemaju povjerenje u narodu… Je li sad zadovoljan? Je li gospodin Zvizdić, koji je bio premijer, zaista zadovoljan sa ovim imenovanjem, sa imenima za koja je on digao ruku ovaj put za Vijeće ministara? I tako dalje… Ja mislim da se ljudi bore za vlast. Ja mislim da je SDA jedna stara stranka u kojoj ljudi stare, postaju sijedi, dolaze u pedesete godine, nisu zadovoljni svojim pozicijama. Žele da budu predsjednici stranaka, misle da mogu više, da budu članovi Predsjedništva, da ih SDA kandiduje za članove Predsjedništva. Ne možemo mi svakoga kandidovati za člana Predsjedništva, možemo samo jednog čovjeka. Ne možemo mi imenovati hiljadu ministara, možemo da imenujemo, ne znam, deset, dvadeset ministara, direktora i tako dalje. Dakle, rade ambicije, ljudi sazrijevaju i traže sebi bolje na drugoj strani”, prenosi N1.info