‘Najveći ‘donator‘ tenkova za Ukrajinu je - Rusija! Šta prvo rade?

Svijet
‘Najveći ‘donator‘ tenkova za Ukrajinu je - Rusija! Šta prvo rade?
.

Prvi zadatak je obrisati ili prebojati slovo Z‘, kaže Anatolij (44), misleći pritom na zloglasni znak na ruskoj vojnoj opremi koja sudjeluje u ratu u Ukrajini. ‘Ne želimo da kasnije dođe do prijateljske vatre.‘

Nakon toga, na red dolaze mehaničari.

Na tajnoj lokaciji negdje u Ukrajini, unutar velikog hangara za koji bi netko lako mogao pomisliti da je groblje tenkova, ono što je nekoć bilo rusko - zapravo u mnogim slučajevima sovjetsko - pretvara se u ukrajinsko, piše Guardian.

Mnogo se posljednjih dana pisalo o odluci Njemačke, SAD-a i drugih zemalja da opskrbe Ukrajinu teškim naoružanjem poput tenkova Leopard 2, Challenger i Abrams.

Njihovi nazivi su postali već dobro poznati i ti tenkovi raspolažu najsuvremenijom tehnologijom i razornom moći koja je kadra promijeniti tijek rata - kad jednom stignu u dovoljnom broju na ratište.

screenshot-322

No unatoč svim naporima NATO saveznica, ipak je Rusija - iako ne svojom voljom - danas najveći donator tenkova za Ukrajinu.

Oryx, nizozemski portal za analizu obrambenih podataka, prikupio je fotografije ukupno 546 zarobljena ruska tenka. No to je tek jedan dio tenkova koje su ruski vojnici napustili spašavajući vlastite živote ili su zaplijenjeni u krvavim bitkama.

Trofeji kojima treba popravak

Dakako, ti ratni trofeji najčešće nisu u nekom sjajnom stanju.

Dok pokazuje prema jednom, lišćem prekrivenom tenku T-72B3 na kojemu su vidljivi tragovi žestokih borbi, Anatolij ponosno ističe kako se zapravo radi o poboljšanoj verziji sovjetskog tenka T-72.

Tenk je prije četiri tjedna, u radionicu koja se nalazi samo nekoliko kilometara od prve crte bojišnice, dopremila 54. brigada iz istočne ukrajinske regije Donjeck.

‘Tenk je pogođen direktno u kupolu. I sistem za gađanje je oštećen‘, kaže Anatolij.

Plan je dodati tenku oklop i vratiti ga u bitku što je prije moguće. Malo je vremena za osjećaje. Jesu li u njemu poginuli ruski vojnici?

‘Ne znam. Pretpostavljam da jesu. Unutra je bilo nogu i ruku i puno krvi‘, kaže Anatolij.

Ukrajinci u nekim slučajevima takve tenkove vraćaju na bojno polje pod svojom zastavom.

‘Država je prezaposlena popravljanjem ukrajinskih tenkova‘, kaže Roman Sinicin (37), koordinator Zaklade Serhij Pritula, humanitarne organizacije koja upravlja ovom operacijom u suradnji s jednom inženjerskom tvrtkom čije ime je skriveno kako bi se izbjeglo otkrivanje lokacije pogona.

Zbog toga je u priču uletjelo civilno društvo. Čitav niz privatnih kompanija ostavile su postrani svoje uobičajene poslove i bacile se na obnavljanje ubojitih strojeva: tenkova, oklopnih vozila, raketnih sistema i druge smrtonosne opreme koju su okupatori ostavili za sobom.

Ti se popravci često financiraju preko donacija. Zaklada Pritula, jedna od najvećih ‘crowdfunding‘ organizacija za nabavku vojne opreme, investirala je već oko 220.000 eura u ovu radionicu, prenosi Jutarnji.hr

Ne propustite