SVAKO JUTRO JE PILA VODU SA KURKUMOM: Evo kakvo se čudo desilo u njenom tijelu poslije samo par dana

Porodica i zdravlje
SVAKO JUTRO JE PILA VODU SA KURKUMOM: Evo kakvo se čudo desilo u njenom tijelu poslije samo par dana
.

Kurkuma je klasifikovana kao superhrana i postala je svjetska senzacija zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima.

Kurkumin koji se nalazi u njemu povećava imunitet i spriječava oštećenja izazvana slobodnim radikalima . Zauzvrat, lipopolisaharid, supstanca sadržana u kurkumi, poznata je po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima.

Pomaže varenje i pomaže vam da izgubite višak kilograma

Određeni sastojci kurkume stimulišu žučnu kesu da proizvodi žuč, čineći probavni sistem efikasnijim. Ovaj začin takođe pomaže u izbegavanju nadimanja i gasova. Zapamtite da je dobro varenje ključno za postizanje zdravog metabolizma. A ovo, zauzvrat, pomaže u održavanju odgovarajuće težine.

kurkuma

Spriječava bolesti srca

Zahvaljujući svojim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima, kurkuma je u stanju da nas zaštiti od nekih srčanih oboljenja. Za to je zaslužan već pomenuti kurkumin. Sprečava nakupljanje holesterola i drugih supstanci na zidovima vaših krvnih sudova. Pijući vodu sa kurkumom smanjujemo rizik od srčanog ili moždanog udara.

Spriječava razvoj kancera

Kurkuma je poznata po svojim antikancerogenim svojstvima. Opet, to je zbog kurkumina sadržanog u njemu, koji ima antioksidativni efekat. Istraživanja su pokazala da ako pijemo jednu čašu vode sa kurkumom dnevno, možemo smanjiti rizik od razvoja raka jetre, debelog crijeva i pluća.

Detoksikuje jetru

Kurkuma povećava proizvodnju važnih enzima odgovornih za uklanjanje toksina iz našeg tijela.

Poboljšava izgled kože

Piling od kurkume je vekovima bila dio indijskih rituala njege i ljepote. Njegova tajna leži u antioksidansima sadržanim u kurkuminu. Oni se bore protiv slobodnih radikala, koji su odgovorni za brže starenje kože. Ako svakog dana posežete za čašom vode sa kurkumom, vaš ten će postati blistav, zdrav i ponovo će dobiti mladalački sjaj.

Recept za vodu sa kurkumom

Sastojci:

  • pola kašičice kurkume
  • sok od pola limuna
  • vruća voda
  • kašičica meda (opciono)

Pomiješajte sve sastojke zajedno. Popijte ga odmah da spriječite da kurkuma potone na dno čaše. Zapamtite o pravilnosti. Za ovim pićem vredi posegnuti svakog jutra. Prvi efekti bi se trebali pojaviti nakon nekoliko dana!

Ne propustite