Kurti sa predstavnicima Bošnjaka i Albanaca u Srbiji: Dati im ista prava kao Srbima na Kosovu

Objavljeno:04.02.2023 - 21:00
A A A Times Arial

Foto: Twitter

Premijer Kosova Albin Kurti danas je u svom kabinetu primio političke predstavnike Bošnjaka i Albanaca koji žive u Srbiji.

Sastanku su prisustvovali poslanik Skupštine Srbije Šaip Kamberi, lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, sa dvoje poslanika te stranke, Enisom Imamovićem i Selmom Kučević.

Kako se navodi u saopštenju Kurtijevog kabineta, predstavnici Albanaca i Bošnjaka u Srbiji zatražili su "recipročna prava kakva imaju Srbi koji žive na Kosovu".

"Troje poslanika u Skupštini Srbije koji prihvataju nezavisno Kosovo, Enis Imamović, Selma Kučević i Šaip Kamberi, zajedno sa Sulejmanom Ugljaninom istakli su da su nezadovoljni statusom Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama Novi Pazar, Tutin i Sjenica u Sandžaku, kao i Preševo, Medveđa i Bujanovac. Oni su tražili recipročna prava sa Srbima na Kosovu", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.
Dodaje se da su razgovarali i o sastavnim elementima evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

"Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju demokratiju i razvoj društva. Za razliku od Srbije, pošto je ’Freedom House’ svrstava u državu sa hibridnim režimom, Kosovo je demokratska država sa pravima i slobodom za sve“, rekao je Kurti.

(kLIX.BA)