Kina tvrdi da je balon u SAD-u skrenuo s rute zbog vjetra

Vijesti
Kina tvrdi da je balon u SAD-u skrenuo s rute zbog vjetra
-KINA je danas odlučno odbacila optužbe za špijunažu koje se tiču balona u američkom zračnom prostoru, ustvrdivši da je balon skrenuo s rute zbog "više sile", odnosno vjetra. Američki državni tajnik Antony Blinken ocijenio je da je upad "balona za nadzor" u američki zračni prostor "neprihvatljiv" i "neodgovoran".

KINA je danas odlučno odbacila optužbe za špijunažu koje se tiču balona u američkom zračnom prostoru, ustvrdivši da je balon skrenuo s rute zbog "više sile", odnosno vjetra. Američki državni tajnik Antony Blinken ocijenio je da je upad "balona za nadzor" u američki zračni prostor "neprihvatljiv" i "neodgovoran".

Kina je danas odbacila optužbe za špijunažu kazavši da je riječ o istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute zbog "više sile". "Ne prihvaćamo neutemeljene spekulacije i senzacionalizam", priopćilo je u subotu kinesko ministarstvo vanjskih poslova, smjerajući na telefonski razgovor visokog diplomata Wang Yija s Blinkenom dan prije.

Blinken otkazao posjet Pekingu

Blinken je otkazao posjet Pekingu planiran za nedjelju. To bi bio prvi posjet Kini jednog američkog državnog tajnika od 2018. godine. Blinken je naglasio da SAD želi da komunikacijski kanali s Pekingom budu otvoreni i da bi se posjet trebao održati bez odgode "kada uvjeti to budu dopuštali".

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova ponovio je da se balon koji leti iznad SAD-a koristio za "meteorološka i druga znanstvena istraživanja". Dodao je da je balon skrenuo s planirane rute zbog vjetra i ograničenih mogućnosti upravljanja njegovim letom.

Pentagon: Znamo da je to balon za nadzor

Pentagon to ne prihvaća. "Znamo da je to balon za nadzor", rekao je Ryder. Ministarstvo obrane objavilo je u četvrtak navečer da je otkrilo balon. Otkriven je iznad Montane, gdje je u vojnoj bazi na sjeveru pohranjeno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojnim glavama, po izvješću. 

Ne propustite