POJAVIO SE I DRUGI KINESKI BALON! Otkazan put američkog državnog tajnika u Kinu: ‘Ovo je kršenje američkog suvereniteta i jasno kršenje međunarodnog prava’

Objavljeno:04.02.2023 - 10:33
A A A Times Arial

Američki državni tajnik odgodio je svoj posjet Kini nakon što je u američki zračni prostor zalutao kineski balon, za kojeg Pentagon vjeruje da je izviđački. Kina negira bilo kakve tvrdnje da je riječ o špijunaži te izražava žaljenje, ali u međuvremenu pojavio se još jedan, navodno špijunski kineski balon iznad Južne Amerike.

“Dobijamo izvještaje o balonu iznad Južne Amerike”, rekao je glasnogovornik Pentagona Pat Ryder dan nakon što je prvi balon viđen nad američkim nebom, pa dodao: “Naša procjena je da se radi o još jednom kineskom balonu za nadzor”.

U telefonskom razgovoru s kineskim ministrom vanjskih poslova Wangom Yijuom, Blinken je rekao da je prisutnost balona u američkom zračnom prostoru jasno kršenje američkog suvereniteta i jasno kršenje međunarodnog prava.

“Prioritet je ukloniti balon”

Rekao je da svijet očekuje da SAD i Kina odgovorno upravljaju svojim odnosima. SAD to čini i očekuje isto od Kine, rekao je Antony Blinken. “Sjedinjene Države nastavit će održavati otvorene linije komunikacije s Kinom, uključujući i rješavanje ovog incidenta koji je u tijeku”, rekao je.

Glavni prioritet Washingtona je ukloniti balon iz zračnog prostora, rekao je Blinken, ne dodajući kako bi to trebalo učiniti.


 

Kina: “Civilni balon, koristi se u meteorološke svrhe”

Kina je u petak izrazila žaljenje jer je njezin “civilni” balon zalutao iznad teritorija SAD-a zbog čega je nastala politička uzbuna u zemlji, a Blinken odgodio posjet Pekingu. Američki vojni vrh razmatrao je obaranje balona iznad Montane u srijedu, ali je predsjednik Joe Biden odlučio da to ne treba učiniti zbog sigurnosnog rizika od krhotina, rekli su dužnosnici u četvrtak.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak kako je riječ o balonu koji se koristi u civilne meteorološke i druge znanstvene svrhe te je izrazilo žaljenje što je balon zalutao u američki zračni prostor.

Glasnogovornik kineske vlade rekao je ranije da “Kina nema namjeru narušavati kopneni teritorij i zračni prostor bilo koje suverene zemlje”. Blinken je rekao da želi posjetiti Peking čim to uvjeti dopuste. Međutim, ponašanje Kine uoči posjeta bilo je “štetno za sadržajne razgovore koje smo bili spremni voditi”, rekao je.