Nebo iznad Montane i osjetljivi američki vojni objekti pod njim: Je li cilj kineskog balona samo "obići" zanimljive im lokacije, radare i raketne silose, ili usput mijenjati i geopolitičke postavke?

Aktuelno
Nebo iznad Montane i osjetljivi američki vojni objekti pod njim: Je li cilj kineskog balona samo "obići" zanimljive im lokacije, radare i raketne silose, ili usput mijenjati i geopolitičke postavke?
Vijest o američkoj špijunaži najčešće više ni nije vijest, osim ako je riječ o nekakvoj zaista velikoj operaciji koja se tiče cijelog kontinenta ili šire, nešto kao što su bila otkrića iz Snowdenovih dokumenata, ali od toga je prošlo već deset godina.

Vijest o američkoj špijunaži najčešće više ni nije vijest, osim ako je riječ o nekakvoj zaista velikoj operaciji koja se tiče cijelog kontinenta ili šire, nešto kao što su bila otkrića iz Snowdenovih dokumenata, ali od toga je prošlo već deset godina.

No, ako netko pak pokuša špijunirati SAD to je već vijest koja zaokuplja znatno veću pažnju, a već dugo se nije dogodilo da taj pokušaj biva tako direktan, fizički i primjetan kao što je - po svemu sudeći - kineski špijunski balon koji se pojavio nad američkim nebom!

Dakako, objava Pentagona da upravo prate kineski špijunski balon koji putuje preko američkog kopna je vijest koja odmah poteže i brojna pitanja. Što taj balon točno radi? Zašto ga Amerikanci nisu odmah srušili i prije nego je ušao duboko u njihov zračni prostor? Kakve će biti političke posljedice? I zar se špijunaža danas ne vrši primarno satelitima?

Krenimo redom.

Američki dužnosnici tvrde da je balon po prvi put uočen jučer i to iznad američke savezne države Montana. Također navode kako taj balon prelazi potencijalno preko cijelog niza "vrlo osjetljivih lokacija" te da se stoga poduzimaju koraci "protiv stranog prikupljanja obavještajnih podataka".

Mnogi se u medijima od jutra pitaju zašto bi Kinezi poslali balon - i to poprilično velik balon - umjesto da "snimaju" američke položaje i zanimljive im lokacije satelitima?

No, ovo zapravo i nije prvi put da se kineski baloni pojavljuju na američkom nebu. Zašto je onda ovaj put Pentagon uznemireniji no inače? Zato jer je ovaj balon, kako navode izvori, drugačiji od prethodnih. U kojem smislu? "Ponaša se" drugačije. Između ostalog dulje se zadržava na određenim lokacijama.

"Čini se da ostaje duže vrijeme, ovaj put je uporniji nego u prethodnim slučajevima. To bi bio jedan faktor razlike", rekao je neimenovani američki dužnosnik u razgovoru za CNN.

Baloni se dakako koriste za špijunažu već jako dugo vremena, još od ranih dana Hladnog rata. SAD je od onda koristio na stotine špijunskih balona kako bi nadzirali svoje suparnike tako da im ova taktika nipošto nije strana.

Jasno, razvojem satelita i tehnologije kojom se druge zemlje može špijunirati iz svemira, špijunski baloni postajali su sve manje viđani na nebu. Ipak, ovo očito nije kraj "balonskog špijuniranja", kao što nam aktualni slučaj i potvrđuje.

Naime, tehnologija se razvija i na način da postaje sve manja, a to znači da se u jedan takav balon može smjestiti sve više špijunske opreme te u konačnici baloni ponovo postaju, ako već ne skriveniji, onda svakako isplativiji (od lansiranja satelita s novom špijunskom opremom u svemir).

Ali zar nisu baloni poprilično nepraktični zbog činjenice da ih se lako može uočiti? To baš i nije tako. Stručnjak za sigurnost pri institutu American Enterprise, Blake Herzinger, pojasnio je da unatoč tome što su baloni često spori to ne znači da ih se lako može uočiti.

"Oni imaju vrlo nisku uočljivost te nisku do čak nultu emisiju, zbog toga ih je teško uočiti s tradicionalnom tehnologijom za nadzor. Nadalje, baloni mogu neke stvari koje sateliti ne mogu. Svemirski sustavi su dobri, ali predvidljivi u svojoj orbitalnoj dinamici. Prednost balona je da se njima može upravljati pomoću ugrađenih računala kako bi se iskoristila prednost vjetra i da se mogu dizati i spuštati do određenog stupnja. To znači da mogu lebdjeti u ograničenoj mjeri. Satelit ne može ostati na jednom mjestu i potrebno ih je puno da prijeđu područje od interesa kako bi se održao trajni nadzor", rekao je Herzinger.

U ovom konkretnom slučaju, što je kineski balon špijunirao? Za pretpostaviti je da je prikupljao informacije o američkim komunikacijskim sustavima i radarima.

Umirovljeni pukovnik iz američkih zračnih snaga, Cedric Leighton, dao je svoju opservaciju: "Mogli bi prikupljati obavještajne podatke o našim signalima, drugim riječima, gledaju naš promet mobitela, naš radijski promet. Obavještajni podaci prikupljeni balonom mogli bi se slati u stvarnom vremenu putem satelitske veze natrag u Kinu".

Analitičari su također primijetili da su Montana i obližnje savezne države dom američkim silosima za interkontinentalne balističke rakete i bazama strateških bombardera.

Američki dužnosnici navode kako su odlučili da ga ne obore zbog opasnosti po živote i imovinu u slučaju pada krhotina. Nadalje, puno bolji plan bio bi pokušati ga zarobiti i spustiti na američki teritorij. Tako bi dobili pristup tehnologiji koja se nalazi unutar balona - osim ako Kinezi nisu već ugradili sustav za samouništenje (a vjerojatno jesu).

Valja istaknuti kako su svi ovi podaci vezani uz "kineski špijunski balon" za sada samo spekulacije. Nema uopće potvrde da se ovdje zaista radi o špijunskom balonu. Možda je riječ o benignom kineskom balonu koji je greškom, nošen vjetrovima, završio u američkom zračnom prostoru.

Ipak, opservacije koje govore da se balon "zadržava" nad mjestima od interesa sugerirale bi da očito jest riječ o špijunskom balonu. Jasno, pod pretpostavkom da su američke informacije točne - jer s kineske strane, za sad, nema previše informacija. Iz kineskog ministarstva vanjskih poslova samo su kratko komentirali - "Svjesni smo informacija i pokušavamo razumjeti okolnosti te provjeriti detalje situacije. Naglašavamo da prije nego postane jasno što se dogodilo, bilo kakve namjerne spekulacije neće pomoći u rješavanju situacije", navodi se.

Dakle, još je uvijek dosta nepoznanica, ali ako je ovdje stvarno riječ o kineskom špijunskom satelitu naprednije vrste, onda iz te pretpostavke proizlazi nekoliko zaključaka.

Kao prvo, sve ovo događa se pred posjet američkog državnog tajnika Pekingu. Antony Blinken stiže u Kinu (osim ako se nešto u međuvremenu nije promijenilo) kako bi eventualno stabilizirao odnose koji već duže vrijeme sve više poniru. Koliko su to pak iskrene namjere dalo bi se diskutirati jer većinom je Washington taj koji svojim pritiscima na Peking pridonosi poniranju odnosa.

No, ako otvorimo raspravu po tom pitanju onda dolazimo i do američkih frakcija, odnosno jedne, ili njih nekoliko, koje žele smirivanje situacije u odnosu s Kinom (naročito dok traje otvorena eskalacija s Rusijom), i drugih koje žele pojačavati pritisak. Blinken bi, po samoj funkciji, trebao biti na strani one koja preferira diplomaciju, to nije uvijek slučaj. Ali ako krenemo s istraživanjem američkih političkih frakcija mogli bismo otići i predaleko, čak i do do preispitivanja je li ovo incident kojeg su neki u SAD-u i priželjkivali (!).

S druge strane, ako ovo jest kinesko slanje poruke, onda je poruka vrlo jasna i točno tempirana, pred dolazak Blinkena u Peking. Jer Kina za sad vrlo rijetko na bilo koji način pokazuje svoju snagu prema SAD-u unatoč činjenici da se razina američkog pritiska neprestano pojačava i u neku ruku orwelijanski - u stilu "rat je mir" - proziva Kinu za ekspanzionizam, nametanje utjecaja, širenje hegemonije, dok u isto vrijeme američka vojska je ta koja sudjeluje u velikim vojnim vježbama na Korejskom poluotoku, ulazi u nove baze na Filipinima, potiče japanski militarizam itd.

Naravno, daleko od toga da jedan kineski balon visoko iznad Montane može predstavljati veliku prekretnicu u geopolitičkim postavkama koje su trenutačno na snazi. Veliku prekretnicu ne, ali malu svakako.

Dodatak tekstu - zadnje informacije:
Tijekom dana iz SAD-a su poručili kako državni tajnik Antony Blinken odgađa posjet Kini zbog afere sa špijunskim balonom. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo je pak tijekom dana da je to balon za "civilne meteorološke i druge znanstvene svrhe" te da žale što je isti "zalutao u američki zračni prostor".

Ne propustite