Rastu napetosti između Turske i Zapada: Desničari pale Kurane nakon što je Turska odbila pustiti Švedsku u NATO, Ankara pozvala ambasadore 9 zemalja na razgovor, ali oni redom uzvraćaju da "ne mogu protiv slobode govora"

Objavljeno:03.02.2023 - 12:07
A A A Times Arial

Turska je u četvrtak pozvala ambasadore devet zapadnih zemalja, uključujući SAD i Švedsku, kako bi kritizirali njihove odluke o privremenom zatvaranju diplomatskih misija i izdavanju sigurnosnih upozorenja nakon incidenata sa spaljivanjem Kurana u Švedskoj, ali i u nekim drugim zemljama, piše Advance.hr.

Pozvani su i izaslanici Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Švicarske i Britanije, prema izvorima ministarstva vanjskih poslova u Ankari.

Tijekom posljednja dva tjedna pripadnici radikalnih desničarskih skupina spalili su primjerke muslimanske svete knjige, Kurana, u Švedskoj, Danskoj i Nizozemskoj, što je potaknulo Tursku da prekine pregovore o ulasku Švedske u NATO.

Europske zemlje osudile su incidente, ali neke kažu da ih ne mogu spriječiti zbog "pravila o slobodi govora". Zapravo, ne izgleda kao da je netko pretjerano zabrinut zbog toga u Europi, umjesto toga upozoravaju svoje građane na opasnost u slučaju posjete Turskoj.

Naime, tijekom prošlog tjedna, Francuska, Njemačka, Italija i SAD bile su među onima koji su svojim građanima izdali upozorenja o "povećanom riziku od napada" u Turskoj, posebno na diplomatske misije i nemuslimanske vjerske zgrade.