MOŽE LI BEOGRAD ZADRŽATI NEUTRALNOST? Vučić tvrdi da je Srbija dobila ultimatum od "moćnih zapadnih zemalja"

Region
MOŽE LI BEOGRAD ZADRŽATI NEUTRALNOST? Vučić tvrdi da je Srbija dobila ultimatum od "moćnih zapadnih zemalja"
Srbija ne planira ući u NATO i držat će se svoje vojne neutralnosti, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sjednici jučerašnjoj parlamenta.

Srbija ne planira ući u NATO i držat će se svoje vojne neutralnosti, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sjednici jučerašnjoj parlamenta, piše Advance.hr.

Podsjetimo, Srbija je kandidat za pridruživanje svom najvećem trgovinskom partneru i investitoru, Europskoj uniji, još od 2012. godine.

Srbija je također formalno vojno neutralna iako održava veze s NATO-om i kupuje oružje od država članica. No, nakon izbijanja rata u Ukrajini na Beograd se vrši pojačani pritisak, vjerojatno s obje strane, da se politički, ali i vojno svrsta.

Ipak, šansa da bi Srbija ušla u NATO relativno je mala, iako neki u Srbiji tvrde da Vučić vodi zemlju u tom pravcu bez obzira na njegove javne izjave.

Što se pak tiče EU članstva, mnogi smatraju da će se od Srbije zauzvrat tražiti da prvo prizna Kosovo. Jasno, takav potez stavio bi Vučića (ili tko god da se u tom trenutku nalazi na čelu Srbije) u direktnu liniju konflikta s mnogima u Srbiji koji takvu mogućnost kategorički odbacuju.

Prošlog je tjedna Vučić pak objavio da je Srbija dobila ultimatum od "moćnih zapadnih država" da normalizira veze s Kosovom ili će se suočiti s mjerama koje bi zemlji nanijele "veliku štetu".

Odbacivanje zapadnih traženja rezultiralo bi "potpunom izolacijom", upozorio je Vučić u četvrtak.

"Ne možete funkcionirati sami. Lažu kad kažu da je 43% ljudi za ulazak u EU. Puno je manje, ali to me neće natjerati da kažem da put u EU nije dobar", rekao je Vučić. "Potreban nam je taj put jer smo okruženi zemljama koje su u NATO-u, ili je NATO u njima", rekao je.

Ne propustite