BURNO U REDOVIMA VLADAJUĆE KOALICIJE: Ukoliko SNSD dobije ovo mjesto, novi ministar bi mogao postati predvodnik pobune zbog kandidature Nenada Nešića…

Objavljeno:03.02.2023 - 08:41
A A A Times Arial

Vladajuća koalicija na nivou Bosne i Hercegovine je pred novim izazovom - kome će pripasti mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO). Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik uvjeren je da će pripasti njegovoj stranci, dok u SDP-u najavljuju ultimatum prema koalicionim partnerima da oni dobiju mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje.

Dogovor u vezi sa raspodjelom direktorskih fotelja na državnom nivou je već uzdrman. Na ispitu je koalicija SNSD-a, a HDZ-a i "sedmorke" kome će pripasti mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje - kadru SNSD-a ili SDP-a. Najizvjesniji kandidat SNSD-a za direktorsku fotelju je novoizabrani ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

"Indirektni porezi će pripasti našoj strani i mi ćemo imenovati nekoga, još nismo donijeli odluku. Zoran Tegeltija je jedan od najozbiljnijih ljudi iz te sfere i nastručniji", kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Potpredsjednik SDP-a tvrdi da će SNSD teško dobiti Upravu za indirektno oporezivanje. Vrijeme je, kaže, da se finansijski sektor vrati u ruke Bosanaca i Hercegovaca.

"Koliko ja imam informaciju, UIO ostaje da se dogovori. Ali stav SDP-a bit će rigidan, insistirat ćemo i po cijenu obustave kadrovskih rješenja, kada je u pitanju UIO", poručio je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH.

Ukoliko SNSD ipak dobije ovo direktorsko mjesto, a Tegeltija prihvati, kao novi ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine spominje se gradonačelnik Istočnog Sarajeva, predvodnik pobune u stranci zbog kandidature Nenada Nešića na mjesto ministra bezbjednosti. Imenovanje Ćosića bio bi kompromis postignut sa vrhom stranke na nedavnom sastanku u Banjaluci.

"Apsolutno nismo o tome razgovarali. Znamo da ta pozicija u UIO pripada srpskom korpusu. Ako Tegeltija bude prihvatio, tražit ćemo da ministar bude iz Istočnog Sarajeva", kaže Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

U ovom slučaju analitičari prednost daju SNSD-u zbog dugogodišnje koalicije sa HDZ-om, čiji je kadar 11 godina bio na čelu Uprave za indirektno oporezivanje, koja je ogroman finansijski plijen. Mišljenja su da SDP neće imati snage da izađe na kraj sa čvrstim partnerima Dodikom i Čovićem.

"Ukoliko se dogodi da se SNSD odrekne te funkcije, to znači da će je debelo naplatiti na nekom drugom mjestu, nešto mnogo vrjednije. Nisam siguran da SDP ima snage da spriječi dogovor, jer nisu sami", kazao je novinar Željko Raljić.

"Liderstvo jeste upitno za SDP, za nijansu drugačije profilisano od SNSD-a i HDZ-a zato što ove dvije koalicije su stabilnije od 'osmorke', 'sedmorke'... To je taj problem, ali interesi će to da povežu ili će doći do razlaza", kazao je Drago Vuković, politički analitičar.