RAT U UKRAJINI, 345. DAN: Putin u govoru povodom 80. obljetnice Bitke za Staljingrad usporedio rat u Ukrajini s borbom protiv nacističke Njemačke, poručio da je Rusija, nakon sve većeg angažmana Zapada, spremna koristiti i moćnija oružja

Objavljeno:03.02.2023 - 07:45
A A A Times Arial

Tokom jučerašnjeg dana ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor u Volgogradu povodom 80. obljetnice sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom u Bitci za Staljingrad. Današnji rat u Ukrajini usporedio je s tim sukobom te je rekao - što je izazvalo popriličnu pažnju - da u ovom "modernom sukobu s kolektivnim Zapadom" Rusija neće odgovoriti "samo oklopnim vozilima". Nije pojasnio na što točno misli, no insinuira se da je Rusija spremna koristiti moćnija oružja.

Aktualno:

• Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je jučer govor povodom 80. godišnjice sovjetske pobjede u Bitci za Staljingrad, možda i najvećoj bitci koja se vodila u cijeloj ljudskoj povijesti. Aktualni rat u Ukrajini usporedio je s borbom protiv njemačke nacističke invazije.

Za vrijeme govora u južnom gradu Volgogradu (nekadašnji Staljingrad) usporedio je rusku "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini s bitkom protiv nacističke Njemačke 1941.-1945. i ustvrdio da su Rusi spremni ići "do kraja".

"Iznova smo prisiljeni odbijati agresiju kolektivnog Zapada. Ne šaljemo tenkove na njihove granice, ali imamo čime odgovoriti, a to neće biti samo oklopna vozila. Ovo bi svi trebali razumjeti. Moderni rat s Rusijom bit će potpuno drugačiji", istaknuo je Putin.

• Austrijska Vlada priopćila je da je naredila četvorici ruskih diplomata, uključujući dvojicu iz misije Moskve pri agencijama UN-a u gradu, da napuste zemlju.

Ministarstvo vanjskih poslova je u kratkom priopćenju reklo da su dvojica diplomata u ruskom veleposlanstvu "sudjelovala u radnjama nespojivima s njihovim diplomatskim statusom". Sličan komentar dat je i po pitanju ruskih diplomata iz UN-ovih tijela. Diplomati su dobili tjedan dana da napuste Austriju.

• Rusija će više koristiti svoje sposobnosti kako Zapad bude povećavao isporuke oružja Ukrajini, rekao je glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov. "Kako kolektivni Zapad isporučuje novo oružje, Rusija će više iskoristiti svoj potencijal da odgovori tijekom specijalne vojne operacije", rekao je, prenosi državna novinska agencija TASS.

• Ukrajinski predsjednik Zelenski poziva na dodatne sankcije Rusiji te je rekao da je s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen razgovarao o novom paketu mjera EU-a. Na zajedničkoj konferenciji u Kijevu s von der Leyen, koja je jučer došla u posjet, Zelenski je rekao da je brzina kampanje sankcija EU-a protiv Rusije "malo usporena" i da bi je trebalo ubrzati.

• Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskvi nije potrebna nikakva pomoć bivših sovjetskih saveznika za vojnu kampanju u Ukrajini. Lavrov je istaknuo da Rusija ima sve što joj je potrebno za vođenje sukoba i da nije tražila od članica Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) da podrže njezine ratne napore.

• Najmanje tri osobe su poginule, a 20 ih je ozlijeđeno nakon što je ruski projektil pogodio jednu stambenu zgradu i oštetio sedam drugih u Kramatorsku, oko 55 km sjeverozapadno od Bahmuta, priopćila je lokalna policija.

Ukrajina, najnovije:

Ugriz za ruku koja je hranila: Najmoćniji ukrajinski oligarh Ihor Kolomojski "stvorio" je Zelenskog, sad mu SBU agenti pretražuju dom
Rat u Ukrajini, 344. dan: Pojačava se ruski pritisak na Bahmut, Biden bi mogao uskoro posjetiti "srednju Europu", Putin traži da se eliminira sama mogućnost daljnjeg granatiranja ruskog teritorija
Rat u Ukrajini, 343. dan: Novi pritisak iz Kijeva - zapadnim saveznicima poručuju da ako ne dobiju vojne zrakoplove "rat će se proširiti na EU"

 

Izvori: news.sky.com | The New York Times | The Washington Post | CNN | al-Jazeera