Ukrajinci upozoravaju: Ovo je Putinov plan od kojeg su svi strahovali

Svijet
Ukrajinci upozoravaju: Ovo je Putinov plan od kojeg su svi strahovali
Za nešto više od 20 dana, u ratu u Ukrajini moglo bi da dođe do velike prekretnice. Naime, očekuje se da na prvu godišnjicu rata 24. februara Rusija pokrene ofanzivu velikih razmjera, sve u cilju da zauzme strateške gradove oko kojih se mjesecima vode iscrpne krvave bitke.

Za nešto više od 20 dana, u ratu u Ukrajini moglo bi da dođe do velike prekretnice. Naime, očekuje se da na prvu godišnjicu rata 24. februara Rusija pokrene ofanzivu velikih razmjera, sve u cilju da zauzme strateške gradove oko kojih se mjesecima vode iscrpne krvave bitke.

Pretpostavlja se da će pohod imati dva cilja – osvajanje Bahmuta i uspostavljanje pune kontrole nad Donjeckom i Luganskom.

Na ovo upozorava ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, koji tvrdi da je Rusija pripremila na hiljade vojnika te da bi mogla „nešto da pokuša“ kako bi obilježila godišnjicu početka rata.

Novom ofanzivom na taj dan ujedno bi se obilježio ruski praznik branilaca domovine 23. februara, koji je posvećen ruskoj vojsci. Reznikov je rekao da je Moskva spremila mobilizaciju oko 500.000 regruta za potencijalnu ofanzivu, piše Nova.rs.

U septembru prošle godine ruski predsjednik, Vladimir Putin najavio je mobilizaciju oko 300.000 rezervista za potrebe rata u Ukrajini, izjavivši kako je mobilizacija potrebna kako bi se „očuvao teritorijalni integritet“ Rusije. No, Reznikov sugeriše da je bi stvaran broj mobilizovanih mogao biti znatno veći.

Zvanično su najavili 300.000, ali kad vidimo snage nagomilane na granicama, procenjujemo da se radi o znatno većoj brojci“, rekao je Reznikov.

Zašto baš Bahmut?

Ruska vojska je nakon mjeseci tapkanja u mjestu, prije nekoliko nedjelja uspjela da zauzme Soledar – grad koji se nalazi u blizini Bahmuta. Ipak, to nije dovoljno.

Ovo bi se moglo smatrati polovičnom pobjedom, obzirom da se glavnom cilju – Bahmutu, nisu primakli u proteklih nekoliko mjeseci.

Ovaj grad predstavlja bitnu tačku za rusku vojsku, koja bi mogla da ga pretvori u veliki komandni centar, odakle može da distribuira opremu, naoružanje i hranu svojim vojnicima u drugim gradovima i oblastima.

Takođe, vojni analitičari sugerišu da je ruski plan vjerovatno opkoljavanje grada taktičkim napredovanjem prema sjeveru i jugu. Zauzimanje grada, iako bi imalo ograničenu operativnu vrijednost, potencijalno bi omogućilo Rusiji da ugrozi veća urbana područja kao što su Kramatorsk i Slavjansk, piše Nova.rs.

Uz to, kada su Rusi početkom ljeta zauzeli obližnje gradove Severodonjeck i Lisičansk, Bahmut je trebalo da bude sljedeći. Taj san do sada nije dosanjan, iako paravojna formacija Vagner Jevgenija Prigožina ne bira sredstva da ga osvoji, pretvarajući ovaj grad u krvavu klanicu.

I na kraju, osvajanjem Bahmuta, olakšao bi se dalji prodor i otvorile karte za uspostavljanje potpune kontrole nad Donjeckom i Luganskom.

Ukrajina bi mogla da uzvrati udarac?

Međutim, i ukrajinska kontraofanziva se već dugo vremena smatra vjerovatnom.

Ukrajinski ministar obrane rekao je da će ukrajinski komandiri za cilj uoči očekivane ruske ofanzive imati zadatak da „stabilizuju front i pripreme se za kontraofanzivu“.

„Vjerujem da će ova godina biti godina naše vojne pobjede“, izjavio je Reznikov, dodavši kako ukrajinske snage „ne smiju da izgube inicijativu“ koju su imale u proteklim mjesecima.

U to ime, Reznikov je posjetio Francusku kako bi postigao dogovor o kupovini dodatnih radara protivvazdušne obrane tipa MG-200, za koje je rekao da bi „značajno povećali sposobnost oružanih snaga da detektuju mete u zraku, uključujući balističke projektile i različite dronove“.

To govori da će i Kijev i Moskva spremno dočekati 24. februar.

Ne propustite