BOLEST JETRE SE VIDI NA KOŽI Ako primijetite ove simptome, obavezno posjetite doktora

Porodica i zdravlje
BOLEST JETRE SE VIDI NA KOŽI Ako primijetite ove simptome, obavezno posjetite doktora
Kada je jetra poremećena, cijelo tijelo to brzo osjeti

Kada je jetra poremećena, cijelo tijelo to brzo osjeti

Nažalost, bolesti ovog organa ponekad dugo ne daju simptome, ili su vrlo neprimjetni. Jedna od njih se tiče kože.

Saznajte šta ne treba potcijeniti.

Jetr je jedan od najvažnijih organa ljudskog tijela. Odgovoran za pravilno varenje. Bolest jetre može izazvati mnoge probleme, pa je vrijedno znati faktore koji povećavaju vjerovatnoću bolesti jetre. Svaki od njih, kao što lako možete da pretpostavite, vezan je za našu ishranu i način života.

Faktori koji najviše ugrožavaju jetru uključuju:

  • konzumiranje velikih količina alkohola,
  • pušenje duvana,
  • ishrana bogata mastima.

Osim toga, rad pankreasa mogu da oštete i prateće bolesti, kao što su kamen u žuči, sve vrste poremećaja lipida, kao i dijabetes, uremija, kolagenoze ili virusne i bakterijske infekcije. Pogoršanju stanja pankreasa mogu doprinijeti i razne vrste autoimunih bolesti.

Jedan od osnovnih simptoma disfunkcije pankreasa je bol u stomaku, pojavljuju se oko pola sata nakon obilnog obroka ili konzumiranja alkohola. Međutim, nisu svi simptomi povezani sa neugodnošću u ovoj oblasti.

Ne znaju svi da je jedan od neočiglednih simptoma bolesti pankreasa žuta koža i svrab. U ozbiljnijim slučajevima, čak i bjeonjača može postati žuta. Takođe je vrijedno obratiti pažnju na to da li se na koži pojavljuje eritem.

Zapamtite da se stanje pankreasa može provjeriti, npr. radeći krvne testove. Ako primijetite uznemirujuće simptome, zatražite od ljekara uput za testove.

Ne propustite