Opština u BiH koja odumire: Na ulicama nema nikoga, u školama nema druge smjene

Objavljeno:02.02.2023 - 13:00
A A A Times Arial

Među brojnim opštinama Republike Srpske Ljubinje je jedna od onih manjih, koja polako odumire jer se, u odnosu na zvanični popis iz 2013. godine, od 2.595 stanovnika taj broj danas, sudeći po svim pokazateljima, ali i izjavama brojnih Ljubinjaca i Ljubinjki, znatno smanjio.

U Ljubinju se u šali kaže da su odavno nazvani Bermudskim trouglom jer u ovoj opštini gotovo i ne saobraća javni prijevoz, osim linije Trebinje – Ljubinje, koja je nekoliko puta trebalo da se ugasi, štampa tu godinama ne dolazi, a mladi ljudi koji odlaze na školovanje u druge gradove uglavnom se ne vraćaju, pišu Nezavisne.

O lošoj demografskoj situaciji u Ljubinju ne postoje ni precizni podaci, osim tužne slike da već u predvečernjim satima na ljubinjskim ulicama gotovo da nikoga nećete sresti jer škole nemaju potrebe za organizovanjem nastave u popodnevnoj smjeni, barem ne srednjoškolsko obrazovanje, a u kafićima, koji su nekada vrvjeli od omladine, osim konobarice i eventualno još nekog rijetkog gosta nema niko drugi.

U opštinskoj upravi kažu da pokušavaju promijeniti ovu izuzetno lošu demografsku sliku, u kojoj i ne postoje relevantni podaci koliko je u prošloj godini rođeno djece jer se djeca rađaju i upisuju uglavnom u Nevesinju ili Trebinju, umrlih je bilo 41, s tim da ponovo ne postoje podaci o onima koji su umrli u bolnicama u okruženju i taj broj je veći.

Mladih bračnih parova je upisano 19, s tim da je 14 vjenčanja bilo u Ljubinju… Drugi su se vjenčavali od Beograda do Trebinja, ali još imaju ljubinjsko prebivalište.