SIMPTOM RAKA PLUĆA NA KOJI MALO KO OBRAĆA PAŽNJU: Pažljivo pogledajte svoje prste

Porodica i zdravlje
SIMPTOM RAKA PLUĆA NA KOJI MALO KO OBRAĆA PAŽNJU: Pažljivo pogledajte svoje prste
-

Pored poznatih simptoma koji mogu da ukažu na prisustvo opake bolesti pluća, postoje i neki znaci na koje rijetko obraćamo pažnju

U ranoj fazi obično prolazi bez simptoma, zbog čega pacijenti i ne traže ljekarsku pomoć. Znaci upozorenja imaju tendenciju da se razvijaju tek kad bolest uznapreduje, šireći se kroz pluća do drugih dijelova tijela. Stope preživljavanja su niže nego kod drugih oblika raka - dvije od pet osoba kojima biva dijagnostikovan ovaj oblik karcinoma prežive najmanje godinu dana po uspostavljanju dijagnoze, piše "Daily Mail".

Najčešći simptomi

Glavni znaci upozorenja mogu da budu uporan kašalj, poput onog koji ne prestaje tri nedelje ili, pak, dugotrajni kašalj koji se pogoršava.

Nedostatak daha je još jedan uobičajeni znak koji je kod sebe primetila i legendarna britanska voditeljka Ester Ranzen (82) koja je izašla u javnost i saoštila da boluje od ove opake bolesti.

Još jedan potencijalni simptom je infekcija grudnog koša koja ne prestaje ili infekcije koje se stalno vraćaju.

Bolovi pri disanju ili kašljanju, kao i bol u ramenu još su neki znaci koji mogu da ukažu na rak pluća. Ovi bolovi se mogu javiti kako kancer raste, širi se i vrši pritisak na kosti i nerve.

bol-rame

Rak pluća može da bude praćen i iskašljavanjem krvi, kao i hroničnim umorom. Neki karcinomi proizvode toksične supstance koje zaustavljaju proizvodnju kalijuma ili kalcijuma, što može da izazove pospanost, navodi "Daily Mail".

Gubitak apetita ili neobjašnjivi gubitak težine još je jedan od simptoma raka pluća. Kad osoba ima rak, njen imuni sistem mora da radi jače i tijelo proizvodi citokine, što može dovesti do toga da telo sagorijeva kalorije brže nego uobičajeno i razlaže masti i mišiće.

Ali, svi navedeni simptomi mogu da ukažu i na druge bolesti, zbog čega je neophodno da pacijent koji oseća navedene tegobe obavezno posjeti ljekara.

Manje poznati simptomi

Postoje i drugi znaci upozorenja na rak pluća na koje bi trebalo obratiti pažnju. Jedan od njih je promena oblika prstiju i noktiju, navodi Nacionalna služba za zdravlje Velike Britanije (NHS).

Naime, kod nekih osoba koje imaju rak pluća prsti i nokti postaju zadebljali, a oboljeli mogu imati i bolne otečene zglobove.

Zadebljanje prstiju i nokatne ploče, kao i zapaljenje zglobova uzrokovani su hipertrofičnom plućnom osteoartropatijom koja se može razviti kao rezultat supstanci koje tumor ili tijelo oslobađa dok reaguje na njega.

Još jedan manje čest simptom raka pluća je otežano gutanje ili bol prilikom gutanja. Iz NHS-a kažu da je jedan od mogućih uzroka disfagije direktan uticaj tumora koji opstruišu grlo ili sužavaju jednjak.

Promukao glas je još jedan od retkih znakova raka pluća. Stručnjaci sugerišu da se to dešava kad je laringealni nerv pogođen tumorima i kada je oslabljen ili paralizovan.

Kako navode u Roy Castle lung cancer fondaciji, trebalo bi obratiti pažnju i na oticanje lica ili vrata, jer tumori mogu da izazovu opstrukciju gornje šuplje vene koja prenosi krv iz gornjeg dijela tijela do srca.

(Telegraf.rs)

Ne propustite