PRIČA IZ UKRAJINE/UKRAJINSKI VOJNIK OTKRIO DO SADA NEPOZNATE DETALJE BORBI: Evo šta rade Wagnerovi vojnici

Svijet
PRIČA IZ UKRAJINE/UKRAJINSKI VOJNIK OTKRIO DO SADA NEPOZNATE DETALJE BORBI: Evo šta rade Wagnerovi vojnici
Jugozapadno od grada Bakhmuta, ukrajinski vojnici Andriy i Borisych žive u bunkeru osvijetljenom svijećama usječenom u smrznutu zemlju. Već nekoliko sedmica suočavaju se sa stotinama boraca Wagnera.

Jugozapadno od grada Bakhmuta, ukrajinski vojnici Andriy i Borisych žive u bunkeru osvijetljenom svijećama usječenom u smrznutu zemlju. Već nekoliko sedmica suočavaju se sa stotinama boraca Wagnera.

Andriy prepričava jednu naizgled beskrajnu paljbu kada ih je napala bujica Wagnerovih lovaca, piše CNN.

Njihove su se puške AK-47 toliko zagrijale od neprestane paljbe, kaže Andriy, da su ih morali mijenjati.

“Bilo je oko 20 vojnika na našoj strani. A recimo 200 s njihove strane”, kaže.

Wagnerov način ratovanja je poslati prvi val vojnika koji se uglavnom sastoji od sirovih novaka ravno iz ruskih zatvora. Malo znaju o vojnoj taktici i slabo su opremljeni. Većina se samo nada da će, ako prežive svoj šestomjesečni ugovor, moći otići kući, a ne natrag u ćeliju.

230201035108-01-ukr-lister

Tek kada je prvi val iscrpljen ili smanjen, Wagner šalje iskusnije borce, često s bokova, u pokušaju da pregaze ukrajinske položaje.

Andriy kaže da je suočavanje s napadom bilo zastrašujuće i nadrealno iskustvo.

Andriy uspoređuje bitku sa scenom iz filma o zombijima. “Penju se iznad leševa svojih prijatelja, gaze po njima”, kaže.

"Čini se da je vrlo, vrlo vjerovatno da dobivaju drogu prije napada", kaže on, što je tvrdnja koju CNN nije uspio nezavisno provjeriti.

Čak i nakon što su prvi valovi eliminirani, napad se nastavio jer su ukrajinski vojnici rekli da su ostali bez metaka i našli su se opkoljeni.

“Problem je bio što su nas obilazili. I tako su nas okružili. Došli su s druge strane. Nismo očekivali da će doći sa te strane.

“Pucali smo do zadnjeg metka, pa smo bacili sve granate koje smo imali i ostali smo samo ja i nekoliko momaka. Bili smo bespomoćni u toj situaciji.”

Imali su sreće. Wagner se povukao na kraju dana.

Andrijev prikaz Wagnerova pristupa podudara se s izvještajem ukrajinske obavještajne službe do kojeg je CNN došao prošle sedmice.

Prema tom izvještaju, ako Wagnerove snage uspiju zauzeti položaj, topnička podrška im omogućava da iskopaju rupe i konsolidiraju svoje uspjehe. 

230201035107-03-ukr-lister

Foto: CNN

Andrijeva jedinica kaže da je zarobila jednog Wagnerovog borca, čija je priča toliko tragična koliko je Wagnerova taktika primitivna i brutalna.

Prema snimci ispitivanog muškarca, muškarac je inženjer, ali je počeo prodavati drogu kako bi zaradio novac. Dobrovoljno se pridružio Wagneru u uvjerenju da će time izbrisati svoj kriminalni dosje kako bi njegova kći imala manje problema u ostvarenju svog sna da postane advokat.

“A kada si shvatio da si samo meso?” - pita ga Andrij.

“Na prvom borbenom zadatku. Doveli su nas 28. decembra na bojišnicu. Sinoć su nas poslali naprijed.”

"Koliko je ljudi bilo u grupi?"

"Deset", odgovara on.

Andrij kaže da je rekao inženjeru: “Očito, znaš da ćeš biti ubijen (u borbi). Ali ti se bojiš boriti se za svoju slobodu u svojoj zemlji.”

“Rekao je: ‘Da, to je istina. Bojimo se Putina.”

Andriy, koji je iz grada Odese na jugozapadu zemlje i koji se pridružio nekoliko dana nakon ruske invazije, kaže da će oni pružiti otpor bez obzira na to koliko još boraca bude poslano da napadnu njihove položaje.

“Većina mojih momaka su volonteri. Imali su dobar biznis, imali su  dobar posao, imali su dobru platu, ali su se došli boriti za svoju domovinu. I to čini veliku razliku”, kaže.

“Ovo je rat za slobodu. Nije čak ni rat između Ukrajine i Rusije. Ovo je rat između režima i demokracije.”

Ne propustite