PEDIJATAR UPOZORAVA DA SVE VIŠE DJECE BOLUJE OD DEPRESIJE: Ako primijetite ove simptome obavezno reagujte na vrijeme

Porodica i zdravlje
PEDIJATAR UPOZORAVA DA SVE VIŠE DJECE BOLUJE OD DEPRESIJE: Ako primijetite ove simptome obavezno reagujte na vrijeme
-

Studije su pokazale da sve više dece boluje od depresije, a pedijatar objašnjava kako da roditelji prepoznaju ovo stanje.

Depresija kod djece uveliko se razlikuje od klasičnog lošeg raspoloženja ili tuge. Kako objašnjava pedijatar Dan Brenan, samo zato što nam dijete izgleda tužno ne znači nužno da boluje od depresije.

Međutim, ako loše raspoloženje potraje, ne prolazi ili ometa njegove normalne društvene aktivnosti, interese, školske obaveze ili funkcionisanje u porodici, to može da bude znak da dijete ima depresiju. Isto tako, pedijatar upozorava da iako je depresija ozbiljno stanje, može da se izliječi ako se prepozna na vrijeme i pravilno tretira.

Kako prepoznati depresiju kod djece?

Simptomi depresije kod djece su različiti. Stanje se često ne dijagnostikuje i ne liječi jer se simptomi pogrešno interpretiraju kao normalne emocionalne ili psihološke promjene uzrokovane vanjskim uticajem, poput preseljenja, razvoda roditelja i slično.

Rane medicinske studije bile su usredsređene na "maskiranu" depresiju, u kojoj je djetetovo depresivno raspoloženje bilo smatrano glumom ili lošim ponašanjem, objašnjava Brenan. Iako se to povremeno zaista događa, naročito kod mlađe djece, mnoga djeca pokazuju tugu ili loše raspoloženje slično odraslima koji pate od depresije.

216851-shutterstock-1333481999-ff

Simptomi depresije u kod djece uključuju:

-mrzovolju ili ljutnju
-stalan osjećaj tuge i beznađa
-odbijanje druženja s prijateljima ili porodicom
-promjene apetita
-promjene u spavanju (nesanica ili prekomjerno spavanje)
-česti ispaie bijesa ili plakanja
-probleme s koncentracijom
-nedostatak energije
-tjelesne tegobe (bolovi u stomaku ili glavobolje) koje ne reaguju na liječenje
-probleme u školi
-nezainteresiranost za hobije
-razmišljanje o smrti ili samoubistvu.

Pedijatar Brenan naglašava da nemaju sva djeca sve navedene simptome; većina će pokazivati ​​različite simptome u različito vrijeme i u različitim okruženjima.

Na primjer, neka djeca mogu i dalje da budu nepromijenjenog ponašanja u strukturiranom okruženju, dok će pritom doći do primijetnih promena u njihovim vannastavnim aktivnostima, gubitka interesa za školu kao i konstantno dobijanje loših ocjena.

(Stil)

Ne propustite