DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN HIDŽABA: Pogledajte kako se uzimao abdest tokom opsade Sarajeva

Bosna i Hercegovina
DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN HIDŽABA: Pogledajte kako se uzimao abdest tokom opsade Sarajeva
,

Facebook stranica Sniper Alley je povodom Svjetskog dana hidžaba objavila kako je izgledalo uzimanje abdesta tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Grad je bio gotovo potpuno odsječen od ostatka države te je bila nestašica hrane, struje, plina, lijekova i vode. Kako bi uštedili vodu, hranu, plin i lijekove, ljudi su od jednom morali postati otporni na grozote rata i počeli su koristili svaki mogući vid dosjetljivosti u toku opsade grada.

"Na fotografiji vidimo improvizovani sistem za umivanje i uzimanje abdesta. Iskorištena kesa i crijevo od infuzije. U pozadini, ako bolje pogledate, stoji 'svjetlo' od tanke plinske cijevi s plamenom koji jedva curi", navedeno je u opisu. Podsjetili su i na ajet "Pa koju blagodat Gospodara svoga poričete?".

Svjetski dan hidžaba obilježava se od 2013. godine na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka, koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.

Khan se odlučila na ovaj potez zato što je u New Yorku, nakon terorističkog napada 2001. godine, doživjela brojne neugodnosti zbog toga što nosi hidžab. Tako je došla na ideju kampanje kao sredstva poticanja vjerske tolerancije.

Ne propustite