ŠTA ĆE BITI S BRAJANOM AKO SE NE PRONAĐE TIJELO ANE?! Državna tužiteljka koja goni Volša otkriva: “Napravljen je presedan…”

Aktuelno
ŠTA ĆE BITI S BRAJANOM AKO SE NE PRONAĐE TIJELO ANE?! Državna tužiteljka koja goni Volša otkriva: “Napravljen je presedan…”
č

Ana Volš (39), Beograđanka koja je godinama živjela u Americi gdje je radila i osnovala porodicu sa izabranikom Brajanom Volšom, proglašena je nestalom 4. januara ove godine, ali joj se svaki trag gubi u novogodišnjoj noći zbog čega se sumnja da je tada ubijena.

Za njeno ubistvo optužen je njen muž Brajan sa kojim ima tri sina, ali Anino tijelo nije pronađeno ni nakon mjesec dana. On je 8. januara uhapšen, a 18. januara izveden pred sud.

Slučaj krivičnog gonjenja osumnjičenog Brajana Volša prepušuten je tužiteljki Lin Beland, veteranki advokatske profesije i okružnom tužiocu okruga Norfolk, Masačusets. Ona se proslavila kao advokat koji krivično goni ubice, silovatelje, nasilnike, trgovce narkoticima, optužene za krađu i pronevjere. 

Portal SrbijaDanas je stupio u kontakt sa državnom tužiteljkom Beland da ih uputi u tok suđenja u kom krivično goni Brajana Volša, a odgovore su dobili iz njene kancelarije. Koji je glavni dokaz u istrazi Anninog ubistva koji ukazuje da je Brajan počinio ovaj zločin?

– Na suđenju, državna tužiteljka Beland je sudiji Marku Kovenu predstavila kratak pregled potencijalnih dokaza prikupljenih u istrazi o nestanku Ane Volš. Taj sinopsis je uključivao diskusiju o krvi i biološkim dokazima prikupljenim iz kontejnera koji su se nalazili u stambenom kompleksu u kojem živi majka Brajana Volša. Navodno je stavio materijale u te kontejnere nakon navodnog ubistva.

Koliko su jasni dokazi da je on kriv?

– Tužioci Masačusetsa, prema sudskom pravilu, ne smiju da daju mišljenje o krivici ili dalje o snazi dokaza u krivičnom gonjenju.

Na koje tačke istrage planirate da se fokusirate tokom suđenja?

– Kako je državna tužiteljka Beland rekla na suđenju, dio biološkog materijala prikupljenog u pretresima prebivališta i drugih područja je u procesu analize. Ne bismo komentarisali druge puteve istrage.

Može li Brajan Volš da bude osuđen čak i ako se ne pronađe tijelo Ane Volš?

– Bilo je neuobičajeno u istoriji Masačusetsa da se donese presuda bez tijela, ali je nekoliko puta napravljen presedan. Prvu presudu na suđenju u slučaju ubistva u kom tijelo nije pronađeno ova kancelarija je procesuirala prije otprilike 20 godina – rekli su za portal SrbijaDanas iz kancelarije državne tužiteljke Beland.

Podsjetimo, 18.01.2023. godine, kada je Brajan Volš izveden pred sud, tužiteljka je rekla šta je Brajan pretraživao na internetu 1. januara, a u istoriji njegove pretrage su pronađeni i sljedeći pojmovi “Kada leš u raspadanju počinje da smrdi”, “Možeš li biti osuđen za ubistvo bez tijela”, “Kako možeš da naslijediš nekog ko je nestao”, “Može li da se identifikuje telo ako su zubi smrskani”, “Koliko DNK ostaje na površini”.

Tužiteljka je tada rekla da je 2. januara uz sredstva za čišćenje kupio i zaštitno odijelo i tri tepiha, kada se sumnja da je isjekao tijelo Ane.

Trećeg januara pokupovao je i kante za smeće, a na internetu je pretraživao kako soda bikarbona može da zamaskira miris tijela u raspadanju.

Četvrtog januara istražioci su u njegovom “volvu” zatekli oborena zadnja sjedišta i zadnji dio obložen najlonom. Istražitelji su pronašli 10 kesa za đubre sa peškirima, tepisima, dijelom narukvice i odjeće Ane Volš.

Brajan Volš je tokom suđenja sve vrijeme gledao u tužiteljku dok je čitala zastrašujuće detalje o ubistvu Beograđanke.

Sudija je tada rekla da je tokom istrage nađeno 10 kesa za đubre sa peškirima, tepisima, dijelom narukvice i odjeće Ane Volš. U kesama su bili i ostaci sredstava za čišćenje, rukavice, zaštitno odijelo, ostaci sode bikarobone, a na velikom broju predmeta koje je pobacao pronađeni su i njeni DNK tragovi. 

Tom prilikom, a ni kasnije, advokatica Brajan Volša Trejsi Majner nije željela da komentariše optužbe protiv svog klijenta.

– Lako je nekoga optužiti za zločin, a još lakše reći da je osoba počinila taj zločin. To je mnogo teže dokazati i vidjećemo da li će tužilaštvo to moći. Neću da komentarišem dokaze. Prvo zato što ću ovaj slučaj suditi na sudu, a ne u medijima. Drugo, zato što mi tužilaštvo nije dostavilo nijedan dokaz. Prema mom iskustvu, kad tužilaštvo novinarima objelodanjuje takozvane dokaze, prije nego što mi ih daju, njihova teza nije toliko jaka. Kad imaju jak slučaj daju mi sve što je prije moguće. Vidjećemo šta imaju i koji su dokazi prihvatljivi na sudu gdje će se na kraju odlučiti o slučaju – rekla je tada Majner za WBZ TV.

Ne propustite