Samohranu majku s troje djece izbacuju iz državnog stana: Dovedena sam do zida, nemam kamo

Region
Samohranu majku s troje djece izbacuju iz državnog stana: Dovedena sam do zida, nemam kamo
,

Samohranoj majci (28) troje djece (4, 6 i 8 godina) prijeti se izbacivanjem na ulicu. Po riječima majke, čiji je identitet poznat redakciji, prije nekoliko tjedana pozvana je na razgovor i rečeno joj je da će sukladno rješenju morati napustiti stan. Kaže da nije dobila nikakav pisani dokument.

Poslije godinu dana provedenih u sigurnoj kući na istoku Hrvatske, a onda i dvije godine u državnom stanu, samohranoj majci (28) troje djece (4, 6 i 8 godina) prijeti se izbacivanjem na ulicu. Po riječima majke, čiji je identitet poznat redakciji, prije nekoliko tjedana pozvana je na razgovor i rečeno joj je da će sukladno rješenju morati napustiti stan. Kaže da nije dobila nikakav pisani dokument, piše Večernji list.

– Gdje god da se obratim, nema pomoći, dovedena sam do zida. Tražila sam pomoć i gradonačelnika, ali bez rezultata. Nemamo kamo. Otac djece se ne javlja i ne pomaže ni na koji način, a moji roditelji nas ne trebaju. Kada sam ih u uredu pitala što da radim s troje djece, rečeno mi je da sam mlada i da se snađem – rekla nam je naša sugovornica.

Dodaje da, koliko zna, nije jedini slučaj među ženama koje su bile u sigurnim kućama i poslije toga dobile smještaj u državnim stanovima, a da im prijeti izbacivanje na ulicu.

Iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje pojašnjavaju kako se po zakonu stambeno zbrinjavanje može ostvariti najdulje do dvije godine kao i da nisu propisane mogućnosti produljenja prava na stambeno zbrinjavanje dulje od navedene dvije godine.

– Središnji državni ured do sada je zbrinuo 60 žrtava nasilja u obitelji, od čega je njih 10 iskoristilo pravo na stambeno zbrinjavanje od dvije godine i nisu tražili produženja prava. Ured ima pet žrtava nasilja kojima za nekoliko mjeseci istječe pravo od dvije godine. Pet ih je trajno zbrinuto u stanovima u vlasništvu RH kojima upravlja Središnji državni ured putem redovitog stambenog zbrinjavanja – navodi se u odgovoru Ureda. 

Ne propustite