SVIJET

Petr Pavel i poziv s posljedicama: Zašto je novi češki predsjednik započeo mandat "gaženjem kineskih crvenih linija"?

Objavljeno:01.02.2023 - 18:43
A A A Times Arial

Kina je u utorak osudila telefonski razgovor između novoizabranog češkog predsjednika Petra Pavela i predsjednice Tajvana Tsai Ing-Wen rekavši da je ignorirao višestruke pokušaje Pekinga da ga se odvrati od toga.

"Novoizabrani češki predsjednik Pavel ignorirao je pokušaje Kine da ga se razuvjeri, odbacio je naše ponavljane izjave", rekao je novinarima glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Mao Ning Mao. "Ustrajao je u gaženju kineske crvene linije, ozbiljno se miješajući u unutarnje poslove Kine i povrijedivši osjećaje kineskog naroda", istakao je.

Podsjetimo, Prag nema službene diplomatske odnose s Tajvanom, no očito je da se na ovaj način želi poslati snažna poruka, a novi češki predsjednik odmah na početku mandata se geopolitički svrstao.

Češka Vlada je na kineske kritike odgovorila da je kao suverena država sama odlučivala s kim će razgovarati dok poziv "nije označio promjenu njezine politike prema Kini".

No, zašto je češki predsjednik započeo mandat na način da se zamjeri Kini? Očito da se u isto vrijeme dodvori nekim drugim političkim snagama koje to od njega očekuju. Jasno, Petr Pavel je bivši NATO-ov general i od njega se ovakav geopolitički stav itekako očekuje, a on u tome očito ne vidi nikakav problem.