ĐOKOVIĆ NEMA ŠANSE PROTIV MODRIĆA! Možda je Srbin najkrcatiji trofejima na ovim prostorima, ali protiv ovog Hrvata itekako pada u jednoj stvari

Sport
ĐOKOVIĆ NEMA ŠANSE PROTIV MODRIĆA! Možda je Srbin najkrcatiji trofejima na ovim prostorima, ali protiv ovog Hrvata itekako pada u jednoj stvari
,

Teška je tema, a svi se na nju uhvate poput ribe na udicu. Nekima je ta tema naporna i dosadna, a mnogima je toliko zanimljiva da bi o njoj mogli raspravljati danima, tjednima. Uostalom, ta rasprava traje godinama. A na koncu konca je i – kontraproduktivna.

Načeo ju je iznova neki dan poznati srbijanski sportski komentator Milojko Pantić. Naravno, novinari vole provocirati tim pitanjima i kada dobiju odgovor nastane kaos. Kod publike, čitatelja, svih onih koji vole sport.

Riječ je, naime, o pitanju ko je najveći sportaš ikada s ovih prostora. Kada se veli „s ovih prostora” aludira se na područje bivše države. Koje, eto, nikako da se riješimo.

Đoković je možda najveći, a možda i nije
Milojko Pantić ispalio je da je najbolji sportaš svih vremena s „ovih prostora” teniser Novak Đoković. Što je automatski izazvalo prijepore. Uostalom, koga god da spomenete da je najbolji svih vremena biti će onih koji će tvrditi da je to „onaj drugi”.

Ponajprije, te su rasprave beskonačne. Mjeriti uspjehe sportaša iz različitih razdoblja je nepošteno. Potom, kako ocjenjivati sportaše iz različitih sportova, nije li to besmisleno. Teško je ocijeniti i ko je najbolji svih vremena u nekom sportu, kamo ko je najbolji svih vremena iz svih sportova.

djokovic

Foto: GuliverImage

Novak Đoković nesumnjivo je veliki, čak i veličanstveni sportista. Njegova niska uspjeha je savršena, petnaestak godina u vrhu je svjetskog tenisa, nema što u svom sportu nije osvojio. I s pravom može biti u konkurenciji za najboljeg svih vremena. I u svojoj Srbiji, pa čak i na „ovim prostorima”. Ali, govorimo da može biti u konkurenciji. A je li najbolji svih vremena? Na ovim „nesretnim prostorima”?

Kako uopće nekoga proglasiti najvećim u konkurenciji i Đokovića i Janica Kostelić, Luke Modrića, Mate Parlova, Dražena Petrovića, Krešimira Ćosića, Miroslava Cerara, Monike Seleš, Veselina Vujovića, Matije Ljubeka…

Kako, kako, kako?

Sportisti koji su osvojili u sportskoj karijeri baš sve što se moglo osvojiti, poput Parlova, Ćosića, Janice Kostelić, tu su ipak iznad popularnog srpskog tenisera koji i danas igra fenomenalni tenis. Evo, upravo je i osvojio Australian Open. Superiorno.

modric-1024x674

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Osvojiti baš sve, svjetske kupove, svjetsko prvenstvo, europsko prvenstvo i olimpijske igre, kako zanemariti takav doseg i istaknuti Đokovića kao broj jedan. Sada smo samo podastrli svoj zaključak. Iako i dalje smatramo da su takva izjašnjavanja i ankete bespredmetne i glupe.

Baš hoćete naše razmišljanje? Dati ćemo Vam ga. Iako ne mora biti tačno. Jer, u takvim stvarima ne možete biti točni i kirurški precizni.

Janica ima jednu strašnu komparativnu prednost. Osvojila je apsolutno sve. I to nekoliko puta! S četiri zlatne medalje na olimpijskim igrama i dvije srebrne ona je najuspješnija alpska skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara. Osvojila je Svjetski kup 2001., 2003. i 2006. godine, kao i svjetska prvenstva.

Ali, da i pitate Janicu je li najveća dobili bi isto mišljenje kojeg vama dajemo.

„Tko to može odrediti, kako, po kojim kriterijima”?

Jedna zanimljivost za kraj. Naravno da to ništa ne znači. Ali činjenica je da je Luka Modrić popularniji sportista od Novaka Đokovića u svjetskim okvirima. Barem ako gledamo Instagram, jer tu Hrvat brutalno vodi – Hrvat ima više od 28 miliona fanova, a Novak tek 12. Naravno da to ništa ne znači u smislu trofeja…

kostelic-1024x640

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

(Dnevno.hr)

Ne propustite