U Kantonu Sarajevo narušen kvalitet zraka: Evo kada se očekuje poboljšanje

Objavljeno:01.02.2023 - 16:37
A A A Times Arial

Vlada Kantona Sarajeva danas je upozorila građane o pogoršanju kvaliteta zraka u određenim naseljima i opštinama Kantona Sarajevo možda uprao iz ovog razloga su mnogobrojni građani uslučili da uživaju u lijepom vremenu na Bjelašnici.

"Vremenske prilike uzrokovale su nakupljanje većih koncentracija zagađujućih PM10 čestica u zraku, što je zabilježeno na većini kantonalnih mjernih stanica.

Prema podacima Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor nad primjenom Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja zraka, kvalitet zraka značajno je pogoršan na mjernim mjestima u Vogošći, te na Ilidži i Otoci.
Prekoračenja graničnih vrijednosti PM10, iznad 50 mikrograma po metru kubnom ovih čestica, bilježe se i u Ilijašu.

Uzimajući u obzir vremensku prognozu i u naredna dva dana će povremeno rasti koncentracije zagađujućih čestica.

Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka očekuje se od subote, zbog jačanja vjetra koji će dovesti do čišćenja sarajevske kotline.

Bolesnicima sa hroničnim kardiovaskularnim i raspiratornim oboljenjima preporučuje se da reduciraju fizičke aktivnosti i boravak napolju u jutranjim i večernjim satima kada su koncentracije PM10 najviše.

Preporuke važe i za ostale osjetljive kategorije stanovništva: trudnice, djecu i starije osobe", navodi se u saopštenju Vlade Kantona Sarajevo, prenosi Radiosarajevo