AKO PRIMJETITE OVE ZNAKOVE, ODMAH SE JAVITE KOD LJEKARA: Ukazuju na visok krvni pritisak, često nisu vidljivi i zato dobro povedite računa

Objavljeno:01.02.2023 - 16:09
A A A Times Arial

Ukoliko se ne liječi na vrijeme, visok pritisak ili hipertenzija može da bude smrtonosna jer vodi do problema kao što su infarkt i šlog.

Visok pritisak dovodi do većeg opterećenja krvnih sudova, srca i drugih organa kao što su mozak, bubrezi i oči. Višak kilograma, gojaznost i 65 i više godina života povećavaju rizik od pojave visokog krvnog pritiska.

Možete da smanjite šanse za visok pritisak ukoliko ograničite unos soli, alkohola, kofeina i ako izgubite koji kilogram. Na nesreću, visok krvni pritisak ili hipertenzija često imaju simptome koji nisu baš vidljivi, piše dailystar.co.uk.

Na ovih 5 simptoma trebate da obratite pažnju ukoliko sumnjate da imate visok pritisak:

1. glavobolja;

2. mutan vid;

3. vrtoglavica;

4. gubitak daha;

5. bol u grudima.

Vodite računa o tome da redovno proveravate pritisak i ukoliko primjetite neki od simptoma odmah se obratite lekaru. Starijima od 40 godina savjetuje se da provjeravaju pritisak i odlazi kod ljekara zbog toga na svakih 5 godina.

Ukoliko imate pritisak 140 sa 90 i više onda imate visoki krvni pritisak i morate da povedete računa i promijenite svakodnevne navike. Idealnim pritiskom se smatra onaj između 90 sa 60 i 120 sa 80, a nizak je onaj koji ne prelazi 90 sa 60