Slučaj anarhista zbog kojeg sad strahuju talijanske ambasade i konzulati diljem svijeta

Aktuelno
Slučaj anarhista zbog kojeg sad strahuju talijanske ambasade i konzulati diljem svijeta
-Alfredo Cospito, 55-godišnji talijanski anarhist, već više od 100 dana štrajka glađu tražeći da se ukine striktni izolacijski režim u kojem je smješten, poznat pod nazivom "41 bis".

Alfredo Cospito, 55-godišnji talijanski anarhist, već više od 100 dana štrajka glađu tražeći da se ukine striktni izolacijski režim u kojem je smješten, poznat pod nazivom "41 bis".

Cospito odslužuje 30-godišnju kaznu zatvora koju je dobio nakon što je 2012. iz vatrenog oružja ranio upravitelja nuklearnog postrojenja (pucao mu je u nogu - što je taktika koju su ranije koristile Crvene brigade), a 2016. izveo dvostruki bombaški napad na policijsku akademiju. Iako u nijednom od ovih napada nije bilo smrtnih ishoda, a u slučaju napada na policijsku akademiju ni ozlijeđenih, Cospito je dobio oštru kaznu te se upravo vodi žalbeni proces - naime, tužitelji žele da mu se kazna preformulira u doživotnu i to bez prava na pomilovanje.

No, talijanske ambasade diljem svijeta sada strahuju da bi se mogle naći na meti napada anarhista u znak solidarnosti s Cospitom koji se, prema zadnjim informacijama, nalazi u vrlo lošem stanju. Izvori navode da više ne može hodati, izgubio je preko 40 kilograma (preživljava na vodi, šećeru i medu), a postoji opasnost da bi mogao preminuti od posljedica štrajka glađu.

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani poručio je: "Podižemo sigurnost u svim našim ambasadama i konzulatima jer su trenutno međunarodni anarhisti mobilizirani protiv talijanske države".

U prosincu je grčka anarhistička skupina preuzela odgovornost za podmetanje požara ispred kuće talijanskog diplomata, nazvavši to činom solidarnosti s Cospitom.

Talijanske ambasade, konzulati i kulturni instituti bili su meta napada u Boliviji, Čileu, Argentini, Brazilu, Španjolskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, rekao je Tajani.

Desničarska vlada premijerke Giorgie Meloni odbacila je mogućnost ublažavanja njegovog zatvorskog režima rekavši da ne može "popustiti prijetnjama ili terorističkim činovima".

Zloglasni "41 bis", inače rezerviran za šefove mafije, osmišljen je kako bi spriječio zatvorenike da komuniciraju s vanjskim svijetom.

Cospito je stavljen pod režim u svibnju prošle godine nakon što je iz zatvora pisao članke pozivajući anarhiste da nastave svoju oružanu borbu.

Ne propustite