KAD JE VIRUS U PITANJU SVI PRAVIMO ISTU GREŠKU: Dr Borislav Kamenov otkriva kako najbrže ozdraviti i skinuti temperaturu!

Porodica i zdravlje
KAD JE VIRUS U PITANJU SVI PRAVIMO ISTU GREŠKU: Dr Borislav Kamenov otkriva kako najbrže ozdraviti i skinuti temperaturu!
Sezona virusa uveliko vreba, a tom prilikom trudimo se da ojačamo imunitet, kako bi organizam držali pod kontrolom, a samim tim izbjegli opasnost od potencijalnih bolesti.

Sezona virusa uveliko vreba, a tom prilikom trudimo se da ojačamo imunitet, kako bi organizam držali pod kontrolom, a samim tim izbjegli opasnost od potencijalnih bolesti. 

Unos vitamnina, suplementacije, minerala i probiotika trebalo bi da bude svakodnevna rutina, a ne samo kada se razbolimo. Profesor dr Borislav Kamenov govorio je za eKliniku i otkrio šta raditi u situacijama kada virus ne prolazi, kao i na koji način treba unositi vitamine.

"Sigurno da virus ima značajnu ulogu u definisanju kliničke slike, to nikako ne smijemo da zanemarimo.", rekao je za portal eKlinika imunolog Borislav Kamenov i dodao:

"Sa druge strane, postoji i ona strana našeg mentaliteta koja se "radije" liječi antibioticima, nego da učini bilo šta da spriječi stanje ili preventira ga. Međutim, kada su u pitanju virusi, ne ostaje nam baš previše opcija za lječenje. Tu se i krije odgovor na vaše pitanje koliko će trajati virusna infekcija, ali i pravilo prevencije teških kliničkih slika: da, "pita se" virus, ali se u višem procentu pita naš organizam, odnosno to kakvo je stanje našeg imuniteta"

Veliku ulogu u regulisanju imunog sistema ima vitamin D

Doktor je istakao da unos vitamina treba da bude naša rutina, a ne nešto što ćemo raditi samo kada nam je loše. Također, vitamin D je jedan od najznačajnijih, te redovno treba kontrolisati da li ga imamo dovoljno u organizmu.

"Živimo u vrijeme velikih zagađenja. Prijete nam iz vazduha, hrane, vode. A kada je naše tijelo izloženo raznim otrovima, zalihe ovog vitamina se u tijelu troše. Uz neke dobre životne navike, vitamin D je moćan saveznik u "resetovanju" našeg imunog sistema. Organizam efikasnije ubija viruse i spremniji je da izbegne burnu reakciju tijela na infekciju, koja također može da ostavi posljedice. To ne može da se uradi odjednom, i "na dugme". Ali, može da se napravi priprema, da se održava i snaži. Samo tada ćemo se bolje i odbraniti", objasnio je imunolog.

178387-profimedia0334777721-ff

Šta kada je temperatura visoka i ne spada

"U redu je sačekati nekoliko dana uz uobičajene načine za snižavanje temperature. Ali, nikako ne treba odmah, na svoju ruku posebno, uzeti antibiotike. Dobro je neke stvari provjeriti kroz krvnu sliku i to se radi u dogovoru sa ljekarom. Ako antibiotik treba da se uzme, to će reći ljekar, nakon provjere. Možda su nam potrebni samo vitamini. Možda je zaista virus, kod koga antibiotici nemaju dejstvo, ali mogu da imaju neželjene efekte.", istakao je doktor.

265153-shutterstock-1028139997-ff

Također, jedna od osnovnih stvari na koju treba da obratimo pažnju je ishrana kroz koju organizmu treba da obezbjedimo dovoljnu količinu vitamina i minerala.

"Ishrana je veoma značajna, kroz nju prvenstveno unosimo neophodne minerale i vitamine koji će nam pomoći da brže ozdravimo. Poznato je da kompletna priča o imunitetu polazi od crijeva. Pazite na hranu, uzimajte probiotike. Ukoliko je neko često bolestan, a ide u okruženje gdje se zna da je velika koncentracija virusa, u redu je zaštititi se maskom", savjetuje u razgovoru za eKlinika portal prof.dr Borislav Kamenov, doktor medicinskih nauka iz oblasti imunologije i eksperimentalne hematologije.

Izvor: eKlinika

Ne propustite