KONAČNO LIJEPE VIJESTI: Predstavnički dom PSBiH usvojio ukidanje akciza na gorivo

Bosna i Hercegovina
KONAČNO LIJEPE VIJESTI: Predstavnički dom PSBiH usvojio ukidanje akciza na gorivo
,

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdio je danas ranije donesenu odluku da usvoji izmjene Zakona o akcizama, koje bi omogućile smanjenje cijene goriva.

Poslanici su danas usvojili Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta izmjena Zakona o akcizama što sada propisuje da će akcize na gorivo biti ukinute na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Predstavnički dom državnog parlamenta početkom marta prošle godine, usvojio je zakon da gorivo u Bosni i Hercegovini bude jeftinije do pola KM na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca. Međutim, Dom naroda je krajem augusta usvojio isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana, tako da je bilo neophodno usuglasiti tekst zakona.

Predstavnički dom uputio je Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šerif Špago (SDA), Komisiji za finansije i budžet da ga ponovno razmotri i sačini novi izvještaj.

Naime, poslanici danas nisu prihvatili negativno Mišljenje Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma koja je razmatrala predloženi zakon i nije podržala njegove principe, a on predviđa uravnoteženje plata budžetskim korisnicima.

Predstavnički dom nije prihvatio zahtjev poslanika Denisa Zvizdića (NiP) da se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH te Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH razmatraju po hitnom postupku, pa će biti razmatrani u redovnom zakonodavnom postupku.

Poslanici nisu usvojili Izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2021. godinu i Finansijski plan BHRT-a za 2022. godinu s pratećim mjerama i efektima tih mjera, kao ni Izvještaj o realizaciji programa BHRT-a za 2021. godinu i Programski planovi BHRT-a za 2022. godinu.

Predstavnički dom je usvojio i Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, sa zaključcima sadržanim u izvještaju nadležne komisije.

Primljena je k znanju Informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za period januar – decembar 2021. godine, te data suglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora, čime je i okončana današnja sjednica.

Ne propustite