BOLEST JETRE MOŽE DA SE VIDI NA KOŽI: Ovo su prvi i najčešći simptomi

Porodica i zdravlje
BOLEST JETRE MOŽE DA SE VIDI NA KOŽI: Ovo su prvi i najčešći simptomi
-

Jedan od osnovnih simptoma disfunkcije pankreasa je bol u stomaku, pojavljuju se oko pola sata nakon obilnog obroka ili konzumiranja al*ohola.

Simptomi

U početku vjerovatno nećete primetiti probleme sa jetrom. Ali kako se pogoršava, na vašoj koži se lako može osjetiti svrab i pojaviti modrice. Vaše oči i koža mogu izgledati žućkasto, što lekari nazivaju žuticom. Mogao bi da vas boli stomak i mogli biste izgubiti apetit ili vam je muka u stomaku. Vaše noge, gležnjevi i stomak takođe mogu da oteknu.

Akutna insuficijencija jetre
Većina bolesti jetre je hronična. To se dešava polako tokom godina. Ali ponekad dolazi brzo. Iako su simptomi isti - uključujući žuticu, bol i uznemireni stomak - akutna insuficijencija jetre traje samo nekoliko nedelja ili čak dana. I može biti opasno po život. Zato se odmah obratite ljekaru kada imate simptome.

Uzroci
Neki problemi sa jetrom su povezani sa bolestima i drugim zdravstvenim stanjima. Drugi imaju veze sa vašim životnim stilom, nad kojim imate određenu kontrolu - na primer, koliko pijete i koliko (ili malo) vježbate. Iako rijetko, trudnoća može doprineti problemima sa jetrom.

Gojaznost
Kako je zemlja postajala sve teža, stopa bolesti jetre je porasla. Dodatna težina povećava vaše šanse za neal*oholnu masnu bolest jetre, kada se masnoća nakuplja u vašoj jetri. U većini slučajeva, ovo stanje je bezopasno. Ali kod nekih ljudi se pogoršava i dovodi do ciroze i drugih problema.

Al*ohol
Obilno piće je teško za vaše tijelo. Proces filtriranja alkohola u krvi u jetri stvara štetne hemikalije. Pijte previše pića predugo i te hemikalije oštećuju vašu jetru. Prva faza al*oholnog oštećenja jetre, kada se nakuplja višak masti, naziva se al*oholna masna jetra. Ako nastavite da pijete, vjerovatno ćete dobiti alkoholni hepatitis, cirozu i na kraju otkazivanje jetre.

Ne propustite