Nikšić: Stranka "Za nove generacije" više nije naš partner

Bosna i Hercegovina
Nikšić: Stranka "Za nove generacije" više nije naš partner
,

Nakon sastanka predstavnika stranaka Osmorke u centrali SDP-a medijima su se obratili lider SDP-a Nermin Nikšić i predsjednik NES-a Nermin Ogrešević.

Na sastanku se razgovaralo o procesima formiranja vlasti na nivou Federacije BiH i u kantonima.

- Poznato je da su naše kolege koje su bile dio Osmorke istupile kada je u pitanju državna vlast. Danas smo usaglasili da Trojka ne smatra više partnerom ZNG.

S nama ne mogu biti ni u sarajevskoj, kantonalnoj vladi ni u federalnoj vladi. Svakako na državnom nivou nisu dio te priče. 

Oni imaju svoj poseban odnos sa NES-om i mi nemamo ništa protiv da NES s njima sarađuje, ali kada je u pitanju Trojka, za naš više nisu partneri - izjavio je Nikšić.

On je naveo kako su podijeljena mišljenja da li dati rukovodstvu Federacije, odnosno potpredsjedniku koji dolazi iz SDA.

- Informirao sam kolege kako sam ja, u funkciji predsjednika SDP-a, dopustio kantonalnim organizacijama da vode razgovore o vlasti na kantonalnim nivoima - rekao je i dodao da konačnu odluku donose organi SDP-a.

Nikšić je ponovio da niko nikome ništa nije obećao pa tako da nema prevare, ali da je istovremeno bilo razgovora kao i izbjegavanja razgovora.

- Vrlo je jasno da je Marjanović izabran glasovima Trojke, moja i greška SDP-a je što nismo potpisali - rekao je i dodao da s NZG ne zele sarađivati i da za Trojku vise nisu partneri.

Kako je Nikšić rekao, dogovoreno je da se do ponedjeljka prikupljaju potpisi i da do četvrtka bude donesena odluka da li ce podrzati predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Odgovarajući na pitanje da prokomentira izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je rekao da priča da će biti premijer pada u vodu, Nikšić je rekao kako nije ni očekivao da će mu SDA dati glas.

- Ako SDA napravi Vladu, onda će oni dati premijera - poručio je Nikšić.

Upitan za sastanak sa Bakirom Izetbegovićem, Nikšić je odgovorio kako odavno nije razgovarao s njim.

Ne propustite