POČELO JE: SDP pozvao SDA na formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu

Bosna i Hercegovina
POČELO JE: SDP pozvao SDA na  formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu
Ogranak Socijaldemorkatske partije (SDP) u Tuzlanskom kantonu sinoć je formirao pregovarački tim za formiranje vlasti u toj regiji naše zemlje, a poziv za sastanak već je upućen Stranci demokratske akcije (SDA).

Ogranak Socijaldemorkatske partije (SDP) u Tuzlanskom kantonu sinoć je formirao pregovarački tim za formiranje vlasti u toj regiji naše zemlje, a poziv za sastanak već je upućen Stranci demokratske akcije (SDA).

Članovi kolegija predsjedništva SDP-a BiH jučer su održali sastanak, u vezi sa formiranjem vlasti u FBiH i na nivou kantona.

Nakon sastanka, potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović je kazao da se među zaključcima našao i onaj po kojem se od jutros daje nalog kantonalnim organizacijama da krenu u pregovore o formiranju vlasti sa svim političkim strankama, posebno u Unsko-sanskom, Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu.

 

Da je koaliranje sa SDA moguće, jutros je potvrdio i delegat u Domu naroda FBiH Irfan Čengić, gostujući u programu BHRT-a.

A upravo u tom smjeru su već krenuli iz SDP-a u Tuzlanskom kantonu.

Naime, prema informacijama kojima raspolaže Klix.ba, nakon jučerašnjeg kolegija SDP-a BiH, odbor te stranke u Tuzlanskom kantonu formirao je pregovarački tim koji će otvoriti pregovore sa SDA vezano za formiranje vlasti, odnosno Kantonalne vlade.

Poziv SDA-u je već upućen, a prvi zajednički sastanak, kako nam je potvrđeno, mogao bi biti održan do kraja ove sedmice. S druge strane, u SDA-u svoj zvaničan stav još uvijek nisu zauzeli.

Vrijedi kazati da je skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu formirana prije nešto više od dva i po mjeseca, međutim, organiziranje te imenovanje novog saziva Kantonalne vlade nije završeno.

Tuzlanski kanton prvi je u Federaciji Bosne i Hercegovine dobio novi saziv Kantonalne skupštine, nakon čega je iskristalisana i većina u kojoj su se prvenstveno našli zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF), uz dva zastupnika koji su se odmetnuli od Pokreta demokratske akcije (PDA).

 Nakon toga, ti zastupnici su prešli u SDA, a većini se priklonio i jedan član Socijaldemokrata BiH (SBiH). Naknadno su se u novu većini udružila i dva zastupnika Stranke za BiH (SBiH), a koji imaju potpisan sporazum sa DF-om.

Da nova većina broji 22 ruke, potvrđeno je i tokom posljednjih nekoliko sjednica Kantonalne skupštine na kojoj su usvojeni nacrt, a zatim i prijedlog kantonalnog budžeta. U skupštinskim klupama sve funkcionira kako treba, međutim, novi saziv Kantonalne vlade još uvijek nije uspostavljen.

Tokom ranijih sastanaka koalicionih partnera dogovorena je raspodjela resora, shodno čemu SDA-u pored osam ministarskih pozicija pripada i funkcija premijera. DF će imati tri ministarstva, dok će jedno pripasti SBiH, prenosi SB

 

Ne propustite