SDP odlučuje s kime će u vlast: Oči javnosti usmjerene ka Nerminu Nikšiću

Vijesti
SDP odlučuje s kime će u vlast: Oči javnosti usmjerene ka Nerminu Nikšiću
Danas bi trebao biti održan sastanak stranaka okupljenih u Osmorku ili Sedmorku nakon što je SDP poručio Pokretu za nove generacije da za njih više nema mjesta u ovoj koaliciji.

Danas bi trebao biti održan sastanak stranaka okupljenih u Osmorku ili Sedmorku nakon što je SDP poručio Pokretu za nove generacije da za njih više nema mjesta u ovoj koaliciji, piše N1.

Tema sastanka je uspostavljanje koalicionih odnosa s ciljem formiranja vlasti kako na nivou entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, ali i kantona u kojima do sada vlast nije formirana.

Problem u koaliciji je nastao kada je Stranka za BiH i Pokret za nove generacije zahvaljujući glasovima SDA dobila delegate u Domu naroda BiH iz FBiH a SDP nije dobio niti jednog.

Uz Pokret za nove generacije stala je Stranka za BiH i NES koje su podsjećamo napustile Osmorku na državnom nivou jer nisu htjele da koaliraju sa SNSD-om.

Ukoliko Stranka za BiH i NES ne podrže SDP i druge stranke u Osmorci one neće imati dovoljno ruku da sa HDZ-om formiraju vlast na nivou FBiH.

Pred SDP-om i strankama u Osmorci je nekoliko opcija a jedna od njih se nameće i moguća koalicija sa SDA koja će delegirati potpredsjednika FBiH.

Koji će put SDP izabrati i s kime će ići u koaliciju, trebalo bi biti objelodanjeno danas kada bi se javnosti trebao obratiti predsjednik stranke Nermin Nikšić.

Ne propustite