DA LI JE MOGUĆE?

KAD PRORADI INAT: Dobrica je na KROVU svoje KUĆE napravio nešto NEVJEROVATNO, ovdje sada HRLE TURISTI!

Objavljeno:30.01.2023 - 20:11
A A A Times Arial

Prije više od 40 godina čuveni pekar Dobrica Vasov podigao je, iz inata, park na krovu svoje porodične kuće u Pirotu.

Ono što je u posljednje vrijeme trend širom sveta, ovaj Piroćanac uradio je prije oko četiri decenije. Od krova svoje kuće napravio je zelenu oazu. Kuća se nalazi u samom centru Pirota, a površina krova je oko 70 kvadrata. Inače, ovaj park je jedinstven u Srbiji.

U parku se nalazi veliki broj drveća, a nastao je u vrijeme komunista, kako je ispričala Dobričina snaja Slavica. "Dobio je poziv za porijeklo imovine. Kad je dokazao porijeklo imovine iz inata je zasadio ove vrbe. Sve je stekao sopstvenim radom. Zasadio je i tuje", ispričala je Slavica za Prvu.

1323811-screenshot-20230130-135842-ff

Izgradnja parka trajala je godinama, krov kuće trebalo je da izdrži težinu zemlje pa je betonska ravna ploča napravljena da sve to može da trpi. Krov kuće trpi pritisak 50 tona zemlje, drveća i vode za zalivanje kao i kiše. Na krovu se nalazi i drvo kruške, dunje, jabuke, duda.

"Ima i sad drveće po krovovima zgrade ali mislim da su oni u saksijama. Ovdje cijela površina krova ima zemlju, dubina zemlje je 50 centimetra. Svako veče zalivamo, a dnevna soba mi je ispod parka a nigdje nemam vlagu. U vrbi imamo dijetliće koji u njoj žive, imamo slavuje", kazala je Slavica.

Nesvakidašnji krov u Pirotu ukrašen je i cvijećem. Stanovnici ovog grada rado preporučuju svima da ga pogledaju. Kako kaže Slavica park privlači veliku pažnju turista.