NAKON INVAZIJE NA UKRAJINU

OVOM SE NI U SNU NISU NADALI: Putinov bivši pisac govora predviđa vojni udar u Rusiji

Objavljeno:30.01.2023 - 19:41
A A A Times Arial

Abas Galijamov, bivši pisac govora ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, upozorio je da, dok Moskva “slijepo nastavlja svoju krvavu invaziju” u Ukrajini, situacija kod kuće tiho ide prema vojnom udaru.

Već postoje uvjeti za potpunu pobunu, piše Galijamov u novoj kolumni za opozicioni medij Mozhem Obyasnit: “Što rat duže traje, sve je očiglednija njegova besmislenost.”

Američki portal The Daily Beast, koji je prenio vijest, skreće pažnju na Galijamovo opažanje da je ruski narod u velikoj mjeri počeo shvatati da san Kremlja o rušenju kijevskog “režima” neće biti ispunjen te da utješna nagrada novih “ruskih” teritorija nikome nije privlačna.

Galijamov tvrdi da rastu neslaganja i u vojsci, gdje je Jvgeny Prigožin, šef Wagner grupe, ”svojom retorikom potpuno diskreditirao režim u očima vojnog osoblja, a ljutnja na vlasti koje su dopustile kriminalcu da ih gazi postaje sve jača”.

Komentirao je da se imidž Putina, kao “gordog i lukavog”, kako ga je opisao, raspao s gomilanjem problema u zemlji i vojsci koje vlasti ne mogu riješiti.

Putin se u očima naroda ”sve više pretvara iz briljantnog stratega u običnog, bijednog diktatora”, smatra Galijamov.

IZVOR: AGENCIJE